BCE sare în ajutorul unei importante bănci italiene

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Acțiunile băncii au fost suspendate de la tranzacționare
Acțiunile băncii au fost suspendate de la tranzacționare
Banca Centrală Europeană (BCE) a numit trei administratori temporari pentru a prelua conducerea băncii Carige, într-un efort fără precedent în vederea salvării creditorului regional italian, care nu a reuşit să-şi majoreze capitalul

A zecea mare bancă din Italia a anunţat că administratorii vor discuta cu reprezentanţii Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FITD), care i-a împrumutat creditorului anul trecut 320 de milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni convertibile, pentru a îndeplini termenul limită stabilit la 31 decembrie 2018 pentru majorarea capitalului. De asemenea, administratorii vor lua măsuri pentru întărirea capitalului băncii, reducerea creditelor neperformante şi găsirea unui posibil partener pentru fuziune.

Citește și Italia: Primul declin al economiei din ultimii patru ani

Conform deciziei BCE, preşedintele Pietro Modiano şi directorul general Fabio Innocenzi vor fi administratori, alături de Raffaele Lener, un expert legal care a lucrat la Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare (Consob) şi la Banca Centrală a Italiei.

Suspendată de la tranzacționare

Miercuri, acţiunile Carige au fost suspendate de la tranzacţionare, la cererea băncii. Şi acţiunile altor bănci italiene au scăzut miercuri, după acest anunţ, iar indicele bancar italian FTIT8300 înregistra un declin de 1,5%.

Familia Malacalza deţine 27,6% din Carige după ce a investit peste 400 de milioane de euro pentru o participaţie evaluată la 20 milioane de euro la actualul preţ de pe piaţă. În 22 decembrie, familia Malacalza a decis să blocheze o nouă majorare a capitalului precizând că doreşte în primul rând claritate privind viitorul plan de afaceri al băncii şi posibilele opţiuni de fuziune.

Altă bancă salvată

Italia a mai salvat Monte dei Paschi di Siena în 2016, iar doi creditori mai mici din regiunea Veneţia au fost salvaţi de grupul bancar Intesa Sanpaolo în 2017. În ultimele luni, banca Carige a fost criticată pentru guvernanţa slabă şi nivelul scăzut al capitalului.

Citește și Pericolul care pândește Italia

În 2018, Banca Carige din Italia a fost catalogată ca "fragilă" într-un test al BCE derulat în rândul creditorilor europeni, indicele de adecvare a capitalului fiind sub nivelul de 5,5% stabilit de autorităţile de reglementare în cazul unui scenariu advers. În 2016, Carige era a 16-a mare bancă din Italia. Fostul său director Giovanni Berneschi a fost condamnat pentru fraudă şi spălare de bani în februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel