Alin Burcea (ANAT): Pe noi, cei din turism, măsurile luate de Guvern ne pun la pământ
Creşterea cotei generale de...
Prețul petrolului a continuat să urce, joi, după publicarea raportului lunar al AIE, care avertizează în legătură cu posibile penurii de motorină în Europa, riscul de escaladare a situației din Orientul Mijlociu fiind în atenția investitorilor. Astfel, în jurul orei 11,20 GMT, barilul marca Brent din Marea Nordului, cu livrare în luna decembrie, a recuperat 1,03%, ajungând la 86,70 de dolari. Echivalentul american, barilul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a crescut cu 0,84%, până la 84,19 dolari.
În raportul său, Agenția Internațională pentru Energie a evocat posibile penurii în următoarele luni din cauza constrângerilor legate de aprovizionarea pieței. Totuși, situația nu trebuie privită cu dramatism. Este adevărat că sancțiunile occidentale impuse, în urmă cu zece luni asupra țițeiului ruse au îngreunat existența rafinăriilor europene, care, după cum remarca AIE, continuă să depună eforturi susținute pentru a crește ratele de procesare și producția de motorină”. Dar se descurcă.
Totuși, o suplimentare a importurile se impune de la sine. De unde? Din Orientul Mijlociu, care produce motorină conform standardelor europene. Dar războiul din Israel nu complică situația? Oarecum. Cert este că potrivit AIE, „piețele vor rămâne în alertă pe măsură ce criza evoluează”. Conflictul din Orientul Mijlociu este plin de incertitudini, iar evenimentele evoluează cu rapiditate.
De la cel mai mic, la cel mai mare preț
În acest context, la București, un litru de benzină standard poate fi cumpărat astăzi, 12 octombrie, cu 6,92 lei/litru (cel mai mic tarif, oferit de benzinăria Petrom, de pe str. Jiului nr. 10A) sau cu 7,17 lei/litru (cel mai ridicat preț practicat multe dintre stațiile MOL din sectorul 1 al Capitalei și benzinăria Rompetrol, de pe Șos. Gheorghe Ionescu Sinești 46-48. Restul companiile au ales prețuri cuprinse în acest coridor.
Prețul unui litru de benzină superioară oscilează de la 7,38 lei (cel mai mic preț propus de două stații Petrom, de pe Șos Străulești și str. Jiului), până la 7,82 lei (benzinăriile MOL de pe Șos. Colentina și str. Chișcani). De precizat că în urmă cu două zile, pe 10 octombrie, prețul cel mai mic la benzina premium a fost de 7,68 lei.
Cum stăm la motorină
În ceea ce privește motorina, cea standard este comercializată în București cu prețuri care încep la 7,60 lei/litru (cele mai multe dintre benzinăriile Petrom) și ajung la tariful maxim de 7,80, afișat de stația Rompetrol, de pe Șos. Gheorghe Ionescu Sinești. În cazul motorinei superioare, coridorul de prețuri se situează între valorile 7,96 lei/litru (stațiile Petrom) și 8,33 (o singură benzinărie, cea a companiei MOL de pe str. serg. Ion Iriceanu nr. 25-53).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creşterea cotei generale de...
Premierul Ilie Bolojan a...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
România se pregătește pentru un...
Joi, de la ora 12.00, în...
Achizițiile publice și...
Prețul cuprului urcă la un...
Banca britanică HSBC a revizuit...
Aproape 40% dintre angajații...
Ministerul Finanțelor lansează...
Creşterea taxelor fără o...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Curs valutar BNR, 2 iulie 2025.
Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...
Românii au cheltuit anul trecut...
ANAF a transmis o informare...
Asociaţia Română a Magazinelor...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Bugetarii ar trebui să...
Cifre oficiale de la INS...