BITCOIN: Acestea sunt țările în care criptomonedele sunt restricționate sau ilegale

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Interzicerea Bitcoin: Acestea sunt țările în care criptomonedele sunt restricționate sau ilegale
Interzicerea Bitcoin: Acestea sunt țările în care criptomonedele sunt restricționate sau ilegale
Bitcoin a fost controversat încă de la începuturile sale, în 2009, la fel ca și criptomonedele care l-au urmat.

Deși este criticat pe scară largă pentru volatilitatea sa, pentru utilizarea sa în tranzacții abuzive și pentru utilizarea exorbitantă a energiei electrice pentru a o extrage, Bitcoin este considerat de unii, în special în țările în curs de dezvoltare, ca fiind un refugiu sigur în timpul furtunilor economice.

Însă, pe măsură ce tot mai mulți oameni apelează la criptomonede fie ca investiție, fie ca mijloc de salvare, aceste probleme s-au manifestat printr-o serie de restricții privind utilizarea lor.

Statutul juridic al Bitcoin și al altor altcoins (monede alternative la Bitcoin) variază substanțial de la o țară la alta, în timp ce, în unele, relația rămâne să fie definită în mod corespunzător sau este în continuă schimbare.

În timp ce majoritatea țărilor nu consideră ilegală utilizarea Bitcoin în sine, statutul său ca mijloc de plată sau ca marfă variază și are implicații diferite în materie de reglementare.

SECRETUL CRIPTOMONEDELOR! Expert: Pot spune niște STRATEGII

Unele țări au impus limitări în ceea ce privește modul în care poate fi utilizată Bitcoin, băncile interzicându-le clienților săi să facă tranzacții cu criptomonede. Alte țări au interzis total utilizarea Bitcoin și a criptomonedelor, fiind prevăzute sancțiuni severe pentru oricine face tranzacții cu criptomonede.

Acestea sunt țările care au o relație deosebit de tensionată cu Bitcoin și alte altcoins.

Algeria

În prezent, Algeria interzice utilizarea criptomonedelor, în urma adoptării unei legi financiare în 2018 care a făcut ilegală cumpărarea, vânzarea, utilizarea sau deținerea de monede virtuale.

Bolivia

În Bolivia există o interdicție totală de utilizare a Bitcoin din 2014. Banca Centrală a Boliviei a emis o rezoluție prin care a interzis acest lucru și orice altă monedă care nu este reglementată de o țară sau de o zonă economică.

China

China a luat măsuri drastice împotriva criptomonedelor cu o intensitate din ce în ce mai mare de-a lungul anului 2021. Oficialii chinezi au emis în repetate rânduri avertismente către populația sa pentru a se feri de piața activelor digitale și au luat măsuri dure împotriva mineritului în țară, precum și a schimburilor de valută în China și în străinătate.

La 27 august, Yin Youping, directorul adjunct al Biroului de protecție a drepturilor consumatorilor financiari din cadrul Băncii Populare a Chinei (PBoC), s-a referit la criptomonede ca fiind active speculative și a avertizat oamenii să își "protejeze buzunarele".

Eforturile de subminare a Bitcoin - o monedă descentralizată care scapă de sub controlul guvernelor și instituțiilor - sunt considerate în mare parte ca o încercare a autorităților chineze de a pune pe linia de plutire propria monedă electronică.

PBoC dorește să fie una dintre primele bănci centrale importante din lume care să își lanseze propria monedă digitală și, astfel, ar putea monitoriza mai îndeaproape tranzacțiile populației sale.

FRAUDA cu Elon Musk. Atenție la ce mesaje primești, îți FURĂ date. DNSC: NU le deschideți, nu dați date personale

Columbia

În Columbia, instituțiile financiare nu au voie să faciliteze tranzacțiile Bitcoin. Superintendencia Financiera a avertizat instituțiile financiare în 2014 că acestea nu pot "proteja, investi, intermedia sau gestiona operațiuni cu bani virtuali".

Egipt

Dar al-Ifta din Egipt, principalul organism consultativ islamic al țării, a emis un decret religios în 2018, clasificând tranzacțiile Bitcoin ca fiind "haram", ceva interzis de legea islamică. Deși nu sunt obligatorii, legile bancare din Egipt au fost înăsprite în septembrie 2020 pentru a împiedica tranzacționarea sau promovarea criptomonedelor fără o licență a Băncii Centrale.

Indonezia

Bank Indonesia, banca centrală a țării, a emis noi reglementări care interzic utilizarea criptomonedelor, inclusiv a Bitcoin, ca mijloc de plată începând cu 1 ianuarie 2018.

Iran

Bitcoin are o relație complexă cu regimul iranian. Pentru a se sustrage celui mai grav impact al sancțiunilor economice paralizante, Iranul a apelat în schimb la practica lucrativă a mineritului de Bitcoin pentru a finanța importurile.

În timp ce Banca Centrală interzice tranzacționarea criptomonedelor minate în străinătate, a încurajat mineritul Bitcoin în țară cu stimulente.

Aproximativ 4,5% din mineritul Bitcoin din lume are loc în Iran, ceea ce, potrivit firmei de analiză blockchain Elliptic, ar putea reprezenta venituri de peste 1 miliard de dolari (843 de milioane de euro).

Pentru ca industria criptografică să înflorească, Iranul a oferit minerilor licențiați energie ieftină, dar cere ca toate criptomonedele extrase să fie vândute Băncii Centrale.

Irak

În ciuda eforturilor susținute ale autorităților de a bloca utilizarea acestora, criptomonedele devin din ce în ce mai populare în Irak. Banca Centrală irakiană a fost deosebit de ostilă, emițând în 2017 o declarație prin care a interzis utilizarea acestora, care este în vigoare și în prezent. La începutul anului 2021, Ministerul de Interne al guvernului regional din Kurdistan a emis orientări similare pentru a opri brokerajele monetare și bursele care gestionează criptomonede.

Kosovo

În timp ce deținerea sau tranzacționarea de active în criptomonede nu este încă interzisă în Kosovo, guvernul a anunțat o interdicție privind mineritul cripto la începutul lunii ianuarie, dând vina pe o criză energetică în creștere. Țara, care și-a declarat unilateral independența în 2008, se confruntă cu o penurie istorică de energie electrică, iar în prezent sunt programate întreruperi programate de energie pentru a conserva energia. Într-o încercare suplimentară de a reduce risipa de energie, ministrul economiei, Atrane Rizvanolli, a anunțat o interdicție pe termen lung a mineritului de criptomonede în țară. Poliția a fost însărcinată cu aplicarea interdicției, precum și cu localizarea locațiilor de minerit din întreaga țară.

India

India devine din ce în ce mai ostilă față de criptomonede. La 23 noiembrie, guvernul și-a anunțat intenția de a introduce un nou proiect de lege în parlamentul indian, care ar urma să instituie o nouă monedă digitală susținută de banca centrală, precum și să interzică aproape toate criptomonedele.

La începutul acestui an, acesta luase în considerare posibilitatea de a incrimina posesia, emiterea, extragerea, tranzacționarea și transferul de criptoactive. Prim-ministrul Narendra Modi a declarat că dorește să se asigure că cripto "nu ajung în mâini greșite, ceea ce ne poate strica tineretul".

Cu toate acestea, mineritul fără licență consumă zilnic peste 2 GW din rețeaua națională, provocând penurii de energie.

Nepal

Nepal Rastra Bank a declarat Bitcoin ilegală începând cu august 2017.

Macedonia de Nord

Macedonia de Nord este singura țară europeană care, până în prezent, are în vigoare o interdicție oficială privind criptomonedele, cum ar fi Bitcoin, Ethereum și altele.

Rusia

Deși criptomonedele nu sunt interzise în Rusia, există un conflict în curs de desfășurare împotriva utilizării lor.

Rusia a adoptat primele sale legi de reglementare a criptomonedelor în iulie 2020, care, pentru prima dată, a desemnat criptomonedele ca fiind proprietăți supuse impozitării.

Legea, care a intrat în vigoare în luna ianuarie a acestui an, interzice, de asemenea, funcționarilor publici ruși să dețină orice active cripto.

Președintele rus Vladimir Putin a legat în mod repetat criptomonedele de activitatea infracțională, solicitând o atenție mai mare în special la tranzacțiile cripto transfrontaliere.

În iulie, procurorul general a anunțat o nouă propunere legislativă care ar permite poliției să confiște criptomonedele considerate a fi obținute ilegal, invocând utilizarea acestora în cazuri de mită.

Turcia

Mulți din Turcia s-au orientat către criptomonede, deoarece lira turcească și-a pierdut din valoare. Cu unele dintre cele mai ridicate niveluri de utilizare din întreaga lume, sosirea reglementărilor a fost rapidă în acest an, deoarece inflația a atins un vârf în aprilie.

La 16 aprilie 2021, Banca Centrală a Republicii Turcia a emis un regulament care interzice utilizarea criptomonedelor, inclusiv a Bitcoin, direct sau indirect, pentru a plăti bunuri și servicii. A doua zi, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a mers mai departe și a emis un decret prin care bursele de criptomonede pe o listă de firme care fac obiectul normelor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.

Vietnam

Banca de Stat a Vietnamului a declarat că emiterea, furnizarea și utilizarea Bitcoin și a altor criptomonede sunt ilegale ca mijloc de plată și sunt pasibile de pedepse cu amenzi cuprinse între 150 de milioane de VND (5 600 EUR) și 200 de milioane de VND (7 445 EUR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel