BNR: Expunerea verde bancară a ajuns la 5,1 miliarde de lei, la finele lunii iunie din 2021

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Banca Națională a calculat totul
Banca Națională a calculat totul
Expunerea verde bancară s-a majorat începând cu luna iunie 2015, până la 5,1 miliarde de lei, la finalul lunii iunie 2021, însumând 4% din totalul expunerilor faţă de sectorul nefinanciar, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

"Expansiunea puternică (320% faţă de începutul perioadei) a expunerilor verzi arată un apetit în creştere al băncilor pentru creditarea verde şi pentru sprijinirea tranziţiei spre o economie cu emisii scăzute de carbon", se menţionează în documentul "Tabloul de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România", publicat de BNR.

Expunerea verde a fost determinată conform metodologiei utilizate în Raportul Grupului de lucru CNSM privind sprijinirea finanţării verzi, fiind identificate creditele acordate pentru activităţi cu efect de diminuare a impactului asupra mediului sau de adaptare la schimbările climatice, explică BNR.

Pe parcursul întregii perioade analizate, rata medie a dobânzii la creditele verzi a fost mai scăzută faţă de rata medie a dobânzii la creditele din întregul sector al companiilor nefinanciare, aspect ce poate indica faptul că băncile percep companiile şi activităţile verzi ca fiind mai puţin riscante faţă de media pieţei.

La finalul lunii iunie 2021, rata medie a dobânzii pentru creditele verzi era de 4,22%, în timp ce rata medie a dobânzii pentru creditele acordate companiilor nefinanciare se situa cu 2,25 puncte procentuale mai sus, respectiv la 6,47%.

"După ce în perioada 1980-2011 totalul emisiunilor de obligaţiuni la nivel mondial a fost de 6,75 miliarde euro, începând cu anul 2012, finanţarea prin intermediul obligaţiunilor verzi a prins un avânt considerabil, ajungând de la 2,23 miliarde euro în anul de referinţă la 270 miliarde euro în anul 2020. Totodată, până în luna august 2021, suma emisiunilor de obligaţiuni verzi s-a ridicat la 280 miliarde euro, depăşind-o deja pe cea pentru din 2020, ceea ce relevă atât o amplificare a numărului şi dimensiunilor proiectelor şi activităţilor verzi din partea guvernelor şi a companiilor, cât şi un interes în creştere pentru acest tip de instrumente din partea investitorilor", se arată în documentul citat.

De asemenea, în perioada 2012 - 2021, Uniunea Europeană (UE) a deţinut cea mai mare pondere din totalul obligaţiunilor verzi emise la nivel mondial. Pe parcursul acestei perioade, ponderea obligaţiunilor verzi emise în UE a variat între 36% (în anul 2016) şi 68% (în 2014).

Totodată, începând cu anul 2015, emisiunile de obligaţiuni verzi s-au intensificat în China şi Statele Unite ale Americii, şi au ajuns de la 0,84 miliarde de euro şi 8,79 miliarde de euro la 16,21 miliarde de euro, respectiv 42,72 miliarde de euro, la sfârşitul anului 2020.

În România au avut loc două emisiuni de obligaţiuni verzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ambele în anul 2021, cu o valoare totală de 327 milioane de euro, precizează Banca Naţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TVA
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare
ROBOR a început să scadă
Reciclarea sticlelor de plastic / Foto: Freepik
Cupru / Foto: Freepik

Piața metalelor, în șoc! Trump impune 50% tarif pe cupru

Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...

Caniculă
Se schimbă impozitul pe profit / Foto: Freepik
EximBank a intrat in top 10 in functie de active in sistemul bancar romanesc

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...


pixel