Boeing regretă că a cedat presiunilor lui Donald Trump. Acum pierde enorm
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Au greșit, acum plătesc
Au greșit, acum plătesc
Boeing urmează să livreze două noi avioane Casei Albe la un preț renegociat cu fostul președinte american, dar criza din domeniul sănătății a provocat o explozie a costurilor de producție. 

Boeing nu ar fi trebuit să accepte renegocierea termenilor contractului pentru avionul prezidențial american Air Force One după criticile lui Donald Trump, o decizie pe care acum o regretă, pentru că pierde sute de milioane de dolari în condițiile în care costurile de producție au crescut, a declarat șeful companiei.

Abia ales, fostul locatar al Casei Albe a criticat vehement prețul prea mare, după părerea lui, de peste 4 miliarde de dolari, al contractului inițial, cerând celor de la Boeing o reviziuire a documentului. Discuțiile au durat mult, dar, în cele din urmă, compania a ajuns la un acord cu Pentagonul pentru un "contract cu preț fix" de 3,9 miliarde de dolari pentru două Boeing 747-8.

"Pot spune doar că a fost o perioadă foarte specială, o negociere foarte specială, un set de riscuri foarte speciale pe care Boeing probabil că nu ar fi trebuit să și le asume", a declarat Dave Calhoun.

Grupul trebuie acum "să suporte costurile asociate", a adăugat directorul general. Boeing a trebuit să înregistreze un fond de 660 de milioane de dolari pentru programul VC-25B, numele dat avionului prezidențial de la Boeing.

Citește și Boeing investește 450 de milioane de dolari în dezvoltatorul de taxiuri zburătoare Wisk

Pierderi de peste un miliard de dolari

Producătorul trebuie să livreze aeronava la prețul convenit, dar se confruntă cu costuri mai mari din partea furnizorilor săi, cu finalizarea cerințelor tehnice și cu întârzieri. "Ne-am asumat riscuri fără să știm că va veni pandemia de Covid-19 și că inflația va năvăli peste noi", a spus Calhoun.

Producătorul a înregistrat deja 168 de milioane de dolari în costuri suplimentare în 2020 și 318 milioane de dolari în 2021, ceea ce a dus pierderea totală a programului la 1,1 miliarde de dolari până acum. Contractul vizează livrarea a două aeronave 747-8, care sunt mai mari, mai moderne, mai rapide și mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât actualele 747-200, vechi de 30 de ani.

Air Force One, care, teoretic, poartă acest nume doar atunci când la bord se află președintele american, îi permite șefului de stat să își exercite toate prerogativele mandatului său în timpul zborului, inclusiv să lanseze un atac nuclear.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel