La Paris, indicele CAC 40 a pierdut 0,38% la 7.164,11 puncte, în timp ce, la Londra, Footsie a scăzut cu 0,65%, iar germanul Dax s-a depreciat cu 0,65%.
Indicele EuroStoxx 50 a cedat 0,35%, FTSEurofirst 300 a pierdut 0,57% și Stoxx 600 a terminat în declin cu 0,61%. Pe parcursul întregii săptămâni, CAC 40 a scăzut cu 2,4%, cel mai mare declin săptămânal de la începutul lunii iulie, iar Stoxx 600 a pierdut 2,3%.
Dobânzi
Statisticile recente din Statele Unite au arătat o rezistență clară a economiei americane la înăsprirea condițiilor monetare, ceea ce alimentează așteptările privind un mediu cu dobânzi ridicate pentru o perioadă îndelungată. În acest context, discursul președintelui Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, programat vineri viitoare la simpozionul de la Jackson Hole (Texas) va fi urmărit cu mare atenție.
Investitorii așteaptă, de asemenea, anunțuri de la autoritățile chineze privind măsurile majore de susținere a economiei, în timp ce tensiunile recente de pe piața imobiliară au exacerbat sentimentul de criză din țară.
Aversiunea față de risc îi împinge pe investitori să se refugieze în datoria suverană. Randamentul titlurilor de trezorerie pe zece ani a scăzut cu aproape opt puncte de bază, la 4,231%, după ce, joi, a atins un vârf de 4,328% cu o zi înainte, cel mai mare din octombrie anul trecut. Investitorii urmăresc maximul din octombrie anul trecut, de 4,338%, care, dacă ar fi încălcat, ar aduce dobânda SUA pe 10 ani înapoi la nivelul din 2007.
În Europa, randamentul Bundului german pe zece ani, etalonul de referință pentru regiune, a scăzut cu opt puncte de bază, la 2,62%.
Dolar, petrol
Dolarul s-a retras (-0,15%) față de un coș de valute de referință în urma scăderii randamentelor obligațiunilor americane. Bancnota verde are șanse bune să înregistreze a cincea creștere săptămânală consecutivă, cea mai lungă serie din ultimele 15 luni, favorizată de calitatea sa ca activ refugiu.
În privința prețurilor la petrol, ele au recuperat din pierderile anterioare, dar nu vor reuși, se pare, să înregistreze o serie de șapte săptămâni consecutive de câștiguri, temerile legate de evoluția economiei chineze și de decizia Rezervei federale privind dobânda de referință - două elemente care frânează cererea - compensând semnele de reducere a ofertei.
Barilul de Brent din Marea Nordului a avansat cu 0,3%, până la 84,37 dolari, iar cel al țițeiului american ușor (WTI) a crescut cu 0,5%, până la 80,78 dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...