Bursele europene, îmbrăcate toate într-un roșu periculos

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Scădere
Scădere
Bursele europene au încheiat vineri în scădere accentuată, într-un context de piață împovărat de temerile legate de traiectoria dobânzilor în Statele Unite.

La Paris, indicele CAC 40 a pierdut 0,38% la 7.164,11 puncte, în timp ce, la Londra, Footsie a scăzut cu 0,65%, iar germanul Dax s-a depreciat cu 0,65%. 

Indicele EuroStoxx 50 a cedat 0,35%, FTSEurofirst 300 a pierdut 0,57% și Stoxx 600 a terminat în declin cu 0,61%. Pe parcursul întregii săptămâni, CAC 40 a scăzut cu 2,4%, cel mai mare declin săptămânal de la începutul lunii iulie, iar Stoxx 600 a pierdut 2,3%.

Dobânzi

Statisticile recente din Statele Unite au arătat o rezistență clară a economiei americane la înăsprirea condițiilor monetare, ceea ce alimentează așteptările privind un mediu cu dobânzi ridicate pentru o perioadă îndelungată. În acest context, discursul președintelui Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, programat vineri viitoare la simpozionul de la Jackson Hole (Texas) va fi urmărit cu mare atenție.

Investitorii așteaptă, de asemenea, anunțuri de la autoritățile chineze privind măsurile majore de susținere a economiei, în timp ce tensiunile recente de pe piața imobiliară au exacerbat sentimentul de criză din țară.

Aversiunea față de risc îi împinge pe investitori să se refugieze în datoria suverană. Randamentul titlurilor de trezorerie pe zece ani a scăzut cu aproape opt puncte de bază, la 4,231%, după ce, joi, a atins un vârf de 4,328% cu o zi înainte, cel mai mare din octombrie anul trecut. Investitorii urmăresc maximul din octombrie anul trecut, de 4,338%, care, dacă ar fi încălcat, ar aduce dobânda SUA pe 10 ani înapoi la nivelul din 2007.

În Europa, randamentul Bundului german pe zece ani, etalonul de referință pentru regiune, a scăzut cu opt puncte de bază, la 2,62%.

Dolar, petrol

Dolarul s-a retras (-0,15%) față de un coș de valute de referință în urma scăderii randamentelor obligațiunilor americane. Bancnota verde are șanse bune să înregistreze a cincea creștere săptămânală consecutivă, cea mai lungă serie din ultimele 15 luni, favorizată de calitatea sa ca activ refugiu.

În privința prețurilor la petrol, ele au recuperat din pierderile anterioare, dar nu vor reuși, se pare, să înregistreze o serie de șapte săptămâni consecutive de câștiguri, temerile legate de evoluția economiei chineze și de decizia Rezervei federale privind dobânda de referință - două elemente care frânează cererea - compensând semnele de reducere a ofertei.

Barilul de Brent din Marea Nordului a avansat cu 0,3%, până la 84,37 dolari, iar cel al țițeiului american ușor (WTI) a crescut cu 0,5%, până la 80,78 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel