Cardurile de sănătate. Ce se întâmplă după ridicarea stării de alertă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Noile condiţii în care românii pot beneficia de concediu medical
Noile condiţii în care românii pot beneficia de concediu medical
Am scăpat de starea de alertă impusă de autorități pe fondul pandemiei de COVID-19, am scăpat și de măști, dar ce se întâmplă cu cardurile de sănătate, mai exact cu foarte multele carduri de sănătate care au expirat la data de 8 martie.

Nimic deosebit sau mai precis, ele vor putea fi utilizate în continuare. Ceea ce este foarte bine, având în vedere că vorbim despre mai bine de 14 milioane de români cu carduri valabile până în 2021. 

Ele au fost prelungite printr-o hotărâre a Guvernului, în vara lui 2020. Valabilitatea acestora nu a fost prelungită în contextul stării de alertă și, prin urmare, nu este influențată de expirarea acesteia la 8 martie.

Potrivit HG nr. 483/2020, începând cu luna iulie 2020 se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. 

După cum informa Ministerul Sănătății (MS) la momentul respectiv, rescrierea se face automat, atunci când titularul cardului respectiv merge la medic. Practic, sistemul detectează automat cardul expirat și îi înlocuiește data expirării, fără ca medicul să intervină în vreun fel.

Citește și Tichete cadou NU se acordă acestor persoane. Amenzi de 35.700 lei

"Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului", scrie, mai exact, în HG nr. 483/2020. "Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate", scria în comunicatul de presă transmis de MS.

Conform datelor comunicate de MS, în anul 2020 ar fi expirat aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 urmau să expire alte aproximativ 10 milioane de carduri.

Cardurile de sănătate au fost introduse în anul 2013, pentru a face mai transparentă și mai eficientă utilizarea fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acestea se emit de către CNAS, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, ulterior aceasta fiind prelungită la șapte ani.

Așadar, această nouă prelungire cu încă șapte ani este a doua prelungire a valabilității acestor carduri, de la momentul de la care au început să fie emise, precizează Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com

pixel