Odată cu noile modificări pregătite de guvern, în primul rând, se elimină scutirea de impozit pe venit pentru cei care vindeau până acum o locuință cu o valoare sub 450000 de lei iată, dispare această scutire.
Pe de altă parte, scade plafonul de la 700.000 la 600.000 de lei pentru care putem cumpăra o locuință cu TVA de 5 %, de altfel, o singură dată în viață, o persoană fizică va putea cumpăra o locuință cu TVA redus, adică această cotă de 5 % pe de altă parte, impozitarea proprietăților s-ar putea face de anul viitor în funcție de grila notarială și nu în funcție de zonă sau de materialele de construcții, așa cum se întâmplă acum.
Care este efectul?
Impozitele pentru locuințe vor crește și cu 60% și avem și un exemplu concret un apartament de 2 camere din sectorul 1 al Capitalei, cumpărat cu 60.000 de euro acum 2 ani. Impozitul anual pentru acest apartament era de 150 de lei.
Acum, același impozit ar putea să crească la 240 de lei odată ce va intra în vigoare această ordonanță, care va fi pusă săptămâna aceasta în dezbatere publică, cel mai probabil astăzi iar săptămâna viitoare va fi aprobată de Guvern, potrivit Antena3.
Citește și: Adrian Negrescu: Deciziile fiscale anunțate de guvernanţi vin să pună gaz pe focul inflației
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre posibilele viitoare modificări la Codul Fiscal. Anumite surse spun că TVA-ul urmează să crească la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA. Iar taxe mai mari se vor regăsi și pe dividende, tutun și alcool. Cea mai mare modificare vizează însă jocurile de noroc, unde impozitul va crește până la 40%.
"Deciziile fiscale anunțate de guvern vin să pună gaz pe focul inflației. Urmare a creșterii taxelor, vom plăti mai mult pentru țigări, tutun, alcool, băuturi răcoritoare și ne va costa mai mult nota de plată de la restaurant.
Rămân multe semne de întrebare
Deciziile sunt menite să adune bani la buget într-o perioadă în care deficitul bugetar a ajuns la peste 20 de miliarde de lei.
Rămân multe semne de întrebare despre creșterea impozitării dividendelor și despre cum va fi aplicată compensația de 50 de bani la carburanți. Din păcate, nu vedem o acțiune coordonată, o logică a acestor măsuri alta decât de a strânge cu orice preț bani mai mulți la buget.
N-am văzut un studiu de impact, nu avem date legate de efectele acestor măsuri. Știm doar că statul are nevoie de bani și că trebuie să ne conformăm. S-ar putea ca deciziile autorităților să aibă un efect pervers. În loc să adune mai mulți bani, să crească evaziunea fiscală.", a explicat Adrian Negrescu.
De asemenea, PNL și PSD vor să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.