Ce au descoperit chinezii pe faţa ascunsă a Lunii

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Luna. Foto: Pexels.com
Luna. Foto: Pexels.com
Sonda robotică Chang'e-6 a Chinei a făcut istorie în luna iunie, aducând pe Pământ primele mostre de sol de pe fața îndepărtată a Lunii, care este permanent orientată în direcția opusă față de Pământ. Acest material oferă acum noi perspective asupra istoriei geologice a Lunii, inclusiv cele mai vechi dovezi de până acum ale vulcanismului lunar, relatează Reuters.

Cercetătorii au anunțat vineri că solul colectat de la locul de aterizare al Chang'e-6 conținea fragmente de rocă vulcanică - bazalt - datând de acum 4,2 miliarde de ani și 2,8 miliarde de ani. Acest lucru indică o perioadă lungă de activitate vulcanică - cel puțin 1,4 miliarde de ani - pe fața îndepărtată a Lunii în prima jumătate a istoriei sale, când aceasta era o lume mai dinamică decât este în prezent.

Luna, la fel ca Pământul, s-a format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. Vulcanismul pe Lună, Pământ și alte corpuri planetare implică erupția rocilor topite din manta - stratul aflat imediat sub scoarța exterioară - pe suprafață. Locul de aterizare din Bazinul Polul Sud-Aitken, un crater de impact, este o zonă cu scoarța cea mai subțire de pe Lună, fiind propice pentru găsirea dovezilor de vulcanism.

Sonda Chang'e-6 a folosit un dispozitiv de prelevare și un burghiu pentru a obține aproximativ 1.935 grame (aproximativ 4,25 livre) de sol. Apoi a returnat materialul pe Pământ, aterizând în regiunea chineză Mongolia Interioară.

„Mostrele Chang'e-6 oferă o oportunitate unică de a studia vulcanismul de pe fața îndepărtată a Lunii”, a declarat Qiu-Li Li, specialist în științe lunare de la Academia Chineză de Științe, care a condus studiul publicat în revista Nature, unul dintre cele două articole publicate vineri, celălalt apărând în revista Science.

Mostrele conțineau diverse fragmente de rocă vulcanică, iar cercetătorii au folosit o metodă numită datarea radioizotopică pentru a determina vârsta acestora.

Mostre de bazalt lunar au fost anterior obținute de pe fața apropiată a Lunii, care este mereu orientată spre Pământ, în cadrul misiunilor Apollo ale SUA, Luna ale Uniunii Sovietice și Chang'e-5 ale Chinei. Acestea au arătat că vulcanismul pe fața apropiată a avut loc acum aproximativ 4,0 miliarde de ani și a continuat timp de cel puțin două miliarde de ani, a precizat Li.

„Momentul exact și durata vulcanismului lunar sunt încă neclare și ar putea varia în funcție de regiuni. Unele manifestări vulcanice de mică amploare ar fi putut avea loc pe fața apropiată chiar și acum aproximativ 120 de milioane de ani, așa cum este indicat de mostrele de sticlă vulcanică colectate de Chang'e-5 în 2020”, a spus Li.

Studiul recent a mai descoperit că bazaltul datând de acum 4,2 miliarde de ani diferă în compoziție față de cel datând de 2,8 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că provin din surse diferite de rocă topită - magmă - din manta, a explicat Li.

Mostrele Chang'e-6 diferă, de asemenea, în compoziție față de cele colectate anterior de pe fața apropiată a Lunii.

Nu există dovezi ale unui vulcanism activ pe Lună, spre deosebire de alte locuri din sistemul solar, cum ar fi Venus și Pământul.

„Încetarea vulcanismului pe Lună se datorează diminuării surselor de căldură internă în timp. Inițial, activitatea vulcanică a Lunii a fost alimentată de dezintegrarea elementelor radioactive și de căldura reziduală de la formarea sa, care au generat suficientă energie internă pentru a susține topirea mantalei și, prin urmare, erupțiile vulcanice de la suprafață”, a explicat Li.

„Pe măsură ce aceste surse de căldură au scăzut, mantaua Lunii s-a răcit și solidificat treptat, reducând capacitatea magmei de a ajunge la suprafață. Dimensiunea mai mică a Lunii în comparație cu Pământul a contribuit, de asemenea, la acest ritm mai rapid de răcire, deoarece corpurile planetare mai mici pierd căldura mai repede”, a spus Li.

Diametrul Lunii, de aproximativ 3.475 km (circa 2.160 mile), este puțin mai mare de un sfert din diametrul Pământului.

„În cele din urmă, temperatura din interiorul Lunii a scăzut sub pragul necesar pentru a susține activitatea vulcanică, marcând sfârșitul vulcanismului semnificativ”, a concluzionat Li.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Este o veste bună pentru cele doua banci
Contor electric
Fermieri
Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...

Dolari / sursa foto: Freepik.com

Dolarul s-a prăbușit, euro așteaptă ziua de duminică

Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...

Ministrul Cseke Attila / FOTO: Gov.ro
Rezervoare de gaz

Cum vrea UE să rezolve problema gazelor naturale

Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...

Bancă / Foto: Freepik

Patru giganți bancari sancționați în Marea Britanie

Suma totală depășește 130 de milioane de dolari. 

Mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Soldați / FOTO: Freepik
Medicamente / FOTO: Freepik
Tipografie / FOTO: Unsplash
Xi Jinping

Știrile dmineții. Cinci informații pentru începutul zilei

DCBusiness aduce în atenția cititorilor săi cele mai...


pixel