Ce este „calul troian chinezesc”, care dă bătăi de cap americanilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Transport mărfuri / FOTO: Freepik
Transport mărfuri / FOTO: Freepik
O soluție găsită de chinezi în contextul războiului comercial cu Statele Unite.

Unii exportatori din China au găsit însă o soluție ingenioasă și oferă companiilor americane o veritabilă șmecherie comercială.

Este o escaladare. De la revenirea sa la Casa Albă, în ianuarie, Donald Trump a continuat să majoreze taxele vamale pentru produsele importate din China. Pentru Statele Unite, operațiunea nu este una simplă: potrivit jurnalistului Ben Norton, 17,1% din importurile americane provin din China.

Impactul nu a întârziat să apară. În primul semestru al anului 2025, economia americană s-a contractat cu 0,3%, după ce încheiase anul 2024 cu un ritm de creștere de 2,4%, potrivit datelor  Departamentului Comerțului. Cu toate acestea, președintele american își menține ferm politica protecționistă.

Economia Chinei în ceață

Deși SUA se confruntă cu un viitor incert, China suferă și ea în urma acestei escaladări tarifare, cele două mari puteri fiind reciproc parteneri comerciali importanți — în primele 11 luni ale anului 2024, exporturile chineze către SUA au depășit 400 miliarde de dolari (386 miliarde de euro), potrivit cifrelor americane, clasând China pe locul doi în topul partenerilor comerciali ai SUA, după Mexic (Brut). Conform lui Ben Norton, exporturile către SUA reprezintă 14,7% din totalul exporturilor chineze.

China, sub conducerea lui Xi Jinping, a raportat oficial o creștere economică de 5% în 2024, în linie cu obiectivele anunțate, însă mulți economiști pun sub semnul întrebării aceste date. Unii cred că Beijingul le supraevaluează cu 2-3 puncte procentuale, potrivit Wall Street Journal.

Experții interni nu pot discuta liber despre aceste discrepanțe: în 2023, economistul Gao Shanwen a estimat că adevărata creștere a Chinei era în jur de 2%. A fost sancționat și i s-a interzis să mai vorbească public.

Este dificil să obții date credibile despre starea reală a economiei chineze, deja afectată de o criză imobiliară și un șomaj record în rândul tinerilor (21,3% conform cifrelor oficiale, dar estimat la 46,5% de o economistă a Universității din Beijing intervievată de WSJ).

Un joc de-a șoarecele și pisica în cala vaselor

Un indiciu al dificultăților Chinei poate fi regăsit în documentele care însoțesc containerele ce pleacă zilnic din porturile chineze către SUA. Financial Times a examinat oferte ale unor furnizori chinezi de produse chimice și ambalaje destinate micilor întreprinderi americane, ce propun livrări „cu taxe vamale plătite” — un proces cunoscut sub denumirea de DDP (Delivered Duty Paid), prin care exportatorul preia obligația plății taxelor.

Acest sistem le-ar permite exportatorilor chinezi să reducă drastic costul vamal, subevaluând deliberat mărfurile sau modificând descrierea acestora pentru a scădea taxele aplicate.

„Vedem din ce în ce mai multe fabrici din China care se oferă să plătească taxele vamale pentru companii, apoi să le vândă mărfurile în SUA la prețuri mai mici decât ar trebui să fie după taxe”, a explicat Ryan Petersen, CEO al platformei logistice Flexport, pentru FT.

Această evitare a taxelor, deși poate păstra artificial puterea de cumpărare a consumatorilor americani, afectează inevitabil concurența corectă, formată din companiile care respectă reglementările privind importurile din China. În acest context, comercianții americani vulnerabili se văd puși în fața unei dileme pentru a supraviețui tarifelor de 145% impuse de Trump: să-și reducă bugetele, sau să participe la fraudă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel