CE evaluează cererile de plată ale României, Ciprului și Slovaciei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Planul Național de Redresare și Reziliență
Planul Național de Redresare și Reziliență
Comisia Europeană va evalua cererile de plată transmise, la sfârşitul săptămânii trecute, de Cipru, România şi Slovacia, şi va transmite apoi Comitetului economic şi financiar evaluările sale preliminare cu privire la îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor necesare pentru aceste plăţi.

Executivul comunitar precizează, într-un comunicat transmis luni, că plăţile din cadrul MRR se bazează pe performanţă şi depind de implementarea de către cele trei state a reformelor şi a investiţiilor prezentate în planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Comisia Europeană a primit, în data de 15 decembrie, cererile de plată în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă din partea Ciprului, a României şi a Slovaciei.

Cea de-a treia cerere de plată a României se ridică la 2 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi (fără prefinanţare) şi se referă la un număr total de 68 de jaloane şi 6 ţinte.

"Această cerere de plată vizează reforme transformatoare şi investiţii importante în domenii precum eficienţa energetică, reducerea riscului seismic, securitatea cibernetică, competenţele digitale pentru serviciile publice, administraţia fiscală, mobilitatea urbană, siguranţa rutieră, reîmpădurirea, economia circulară, educaţia, transportul public urban şi regional, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice şi infrastructura pentru biciclete", precizează sursa citată.

Planul global de redresare şi rezilienţă al României va beneficia de o finanţare de 28,5 miliarde de euro (13,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi).

Cea de-a doua cerere de plată a Ciprului se ridică la 152 de milioane de euro sub formă de granturi (fără prefinanţare) şi se referă la un număr total de 33 de jaloane şi 5 ţinte. Această cerere de plată vizează reforme transformatoare şi investiţii importante în domenii precum sănătatea publică, educaţia, eficienţa energetică şi energia din surse regenerabile, protecţia împotriva incendiilor forestiere şi a inundaţiilor, gestionarea apei, agricultura, cercetarea şi inovarea, sprijinul financiar pentru întreprinderi, digitalizarea administraţiei publice, impozitarea, precum şi combaterea corupţiei. Planul global de redresare şi rezilienţă al Ciprului va beneficia de o finanţare de 1,22 miliarde de euro (0,2 miliarde euro sub formă de împrumuturi şi 1,02 miliarde euro sub formă de granturi).

În cazul Slovaciei, a patra cerere de plată se ridică la 799 milioane de euro sub formă de granturi (fără prefinanţare) şi se referă la un număr total de 15 jaloane. Această cerere de plată vizează reforme transformatoare în domenii precum transportul durabil, educaţia, asistenţa medicală, mediul de afaceri, consolidarea luptei împotriva corupţiei şi îmbunătăţirea sustenabilităţii sistemului de pensii. Planul global de redresare şi rezilienţă al Slovaciei va beneficia de o finanţare de 6,4 miliarde de euro.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat vineri că a transmis Comisiei Europene cea de-a treia cerere de plată din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ceea ce înseamnă o finanţare netă de aproximativ 2,7 miliarde de euro pentru România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Insolvență / FOTO: Freepik
Rompetrol
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres

pixel