Ce-i preocupă pe alții: Diferențe între sauna elvețiană și cea finlandeză
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La saună / FOTO: Freepik
La saună / FOTO: Freepik
Răspunsul vine de la un producător de saune din Basel. Iată ce spune omul de afaceri.

”În Elveția, se iese din saună într-o stare mai proastă decât se intră. În Finlanda însă, sauna este o tradiție care contribuie la bunăstare. Iar una dintre diferență constă în modul în care se practică sauna, care poate fi, în egală măsură, un coșmar, dar și un loc în care să-ți pui gândurile la punct, să-ți recapeți echilibrul interior, dar și să pui la cale afaceri de viitor cu potențiali parteneri care cunosc importanța saunei”, spune Marko Tatari, patronul companiei Suomi Saunabau. 

Sweat Lodges erau cunoscute oamenilor preistorici din regiunile temperate și reci din emisfera nordică. Finlandezii nu au inventat sauna, dar au țesut o adevărată artă în jurul acestui loc de relaxare și numeroase afaceri. Există 3 milioane de saune pentru 5,5 milioane de finlandezi și aproape toată lumea le folosește în mod regulat. 

Ca la ședință

Un ceai rece de mentă, fructe, foșnet de ramuri și 20 de oameni înghesuiți într-o cabană: acest scenariu este obișnuit în Elveția, dar de neconceput în Finlanda. Potrivit lui Marko Tatari, dacă într-o saună din Elveția temperatura ajunge la 110 grade și aerul devine irespirabil, în Finlanda practica  „löyly”, adică stropirea cu apă rece, permite aerului să circule și să respire mai bine. Prin urmare, efectul saunei poate fi același și la temperaturi de 75 și 85 de grade, nu trebuie să urce la nesfârșit. 

Marko Tatari compară sauna elvețiană cu o sală de ședințe, unde aerul și atmosfera, în general, devine înăbușitoare. „Lipsa aerului proaspăt dă bătăi de cap, starea este mai proastă după ședință decât înainte, când ar trebui să fie invers”, spune el. Expertul mai subliniază că beneficiile asupra sănătății, asupra sistemului imunitar și asupra pielii se simt doar dacă aerul este suficient de umed.

Durata: o întrebare secundară

Pentru Marko Tatari, folosirea clepsidrei este absurdă. „Este ceva ce nu înțeleg, este chiar stupid. De ce ar trebui să avem încredere într-o clepsidră în loc să ne ascultăm corpul?” protestează el. De îndată ce simți un disconfort, te ridici și ieși afară. Nu trebuie să te chinui. Stai cât suporți, nu contează minutele”, insistă el. 

Loc pentru discuții

De cele mai multe ori, în saunele elvețiene este o liniște desăvârșită, ca într-o bibliotecă. Cei care bârfesc atrag mânia celorlalți prezenți, ceea ce nu este cazul în Finlanda. „Cu siguranță putem vorbi unul cu celălalt. Iar cel mai important este că lucrurile importante le spui la început, tranșezi subiectul rapid”, spune Marko Tatari. Pentru că, explică el, ”discuțiile se opresc de la sine odată cu creșterea temperaturii, deoarece te concentrezi pe propriul corp pentru a-ți da seama când să ieși din saună”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel