Noi modificări şi completări ale Codului fiscal, decise joi de Guvern
Guvernul aprobă, în şedinţa de...
Primul președinte condamnat al Statelor Unite: cazul plății pentru tăcerea lui Stormy Daniels
În mai 2023, Donald Trump a devenit primul fost președinte al Statelor Unite condamnat penal, după ce a fost găsit vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea unor cerii actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels. Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, l-a acuzat pe Trump că a încercat să ascundă un transfer de 130.000 de dolari înainte de alegerile din 2016, pentru a preveni dezvăluirea unei presupuse relații intime din urmă cu zece ani.
Sentința lui Trump în acest caz este programată pe 26 noiembrie, dar avocații săi se pregătesc să conteste încarcerarea pe motiv că ar fi neconstituțional ca un președinte ales să fie închis la nivel de stat, invocând clauza de supremație din Constituția SUA. Aceasta prevede că statele nu pot împiedica exercitarea puterilor federale. Fostul procuror federal Jon Sale a explicat că ar fi imposibil să ai un comandant suprem al forțelor armate încarcerat într-o închisoare de stat.
Între timp, judecătorul Merchan urmează să decidă până pe 12 noiembrie asupra unei cereri de anulare a verdictului, bazate pe o decizie a Curții Supreme din iulie care stabilește că foștii președinți sunt imuni de la acuzații penale pentru anumite acțiuni oficiale. Echipa de apărare a lui Trump susține că procesul a fost influențat de mărturii și probe care nu ar fi fost permise conform noilor norme ale instanței supreme, deși cazul vizează activități dinainte de președinția sa. Totuși, chiar dacă condamnarea va rămâne în vigoare, Trump va putea ocupa funcția de președinte, deoarece cazierul curat nu este o condiție necesară pentru această poziție.
Cazul conspirației electorale federale
Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe Trump în august 2023 de conspirație pentru a anula rezultatul alegerilor din 2020 și pentru incitare la revolta de la Capitoliu, punându-l în fața unei posibile pedepse de zeci de ani de închisoare. Special Counsel Jack Smith, cel care a investigat cazul, s-a confruntat cu întârzieri frecvente și, în plus, a fost afectat de decizia Curții Supreme privind imunitatea foștilor președinți.
După ce Trump a fost reales, Smith a cerut amânarea tuturor termenelor procesului, pe baza unei politici a Departamentului de Justiție, stabilite în anul 2000, care prevede că „acuzarea penală a unui președinte aflat în funcție ar submina capacitatea executivului de a-și îndeplini atribuțiile constituționale”. Prin urmare, echipa juridică a lui Trump ar putea cere Departamentului să abandoneze cazul sau să-l concedieze pe Smith, lucru pe care Trump a declarat că îl va face imediat ce va prelua funcția.
Cazul documentelor clasificate
În iunie 2023, Donald Trump a fost acuzat de reținerea ilegală a unor documente de securitate națională după terminarea mandatului său și de obstrucționarea eforturilor guvernului de a le recupera. Cazul a fost însă respins de un judecător numit de Trump, care a considerat că procurorul general al SUA nu are clar autoritatea de a numi sau finanța un anchetator special. Deși Departamentul de Justiție a contestat decizia, speranțele că apelul va ajunge în instanță sunt acum reduse, deoarece, odată cu realegerea lui Trump, Special Counsel Jack Smith a început să analizeze cum să închidă acest caz.
Cazul din Georgia și încercările de blocare ale echipei de apărare
În august 2023, procurorul districtual din Georgia, Fani Willis, a intentat un proces împotriva lui Trump, acuzându-l de conspirație cu sprijinitorii săi pentru a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 în acest stat. Spre deosebire de cazurile federale, Trump nu are control asupra procurorilor de stat, dar echipa sa juridică a pregătit o strategie de anulare a cazului din Georgia. Aceștia susțin că interdicțiile Departamentului de Justiție împotriva proceselor federale ale unui președinte ar trebui să se aplice și cazurilor de stat.
Între timp, echipa de avocați a lui Trump trebuie să obțină o decizie favorabilă până pe 5 decembrie, când Curtea de Apel a statului va audia cererea de eliminare a lui Willis din dosar, pe baza unei presupuse relații personale cu un alt procuror implicat, care ulterior a părăsit echipa.
Implicațiile realegerii lui Trump pentru viitorul justiției americane
Cazurile penale împotriva președinților reprezintă o provocare pentru justiția americană și pentru modul în care aceasta funcționează în raport cu puterea executivă. Situația lui Trump este un precedent rar întâlnit, punând în discuție capacitatea unui președinte reales de a influența sau chiar de a opri procesele penale împotriva sa, mai ales prin decizii ale instanțelor federale și interpretări constituționale controversate.
Cu multiple provocări legale și constituționale care urmează să fie dezbătute, viitorul cazurilor împotriva lui Donald Trump depinde de echilibrul între atribuțiile executive și cele judiciare, într-un climat politic deja tensionat și polarizat în SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul aprobă, în şedinţa de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Inflaţia anuală este prognozată...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...
Marele sindicat german nu...
Lockheed Martin şi compania...
În urrnă cu zece ani, Viktor...
Un număr de 724 de solicitanţi...