Cea mai mare problemă a României, astăzi. Sondaj cu rezultat interesant: NU e războiul de la graniţă
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Oameni pe stradă
Oameni pe stradă
EXCLUSIV
Românii au şi alte temeri decât cea a războiului care are loc la graniţă, între Rusia şi Ucraina.

Declanşarea conflictului militar din Ucraina este, pe bună dreptate, una dintre principalele temeri ale românilor. Unii se tem de efectele colaterale ale conflictului - criză economică, umanitară - alţii chiar de un atac al Rusiei asupra ţării noastre.

Cu toate acestea, sunt şi alte subiecte care îi preocupă pe români. Pentru că, dincolo de conflictul din Ucraina, oamenii trebuie să-şi ducă viaţa de zi cu zi aici, în România: cu preţuri uriaşe la energie electrică şi gaze naturale, cu scumpiri fără precedent ale carburanţilor, cu teama ca nu cumva anumite produse de bază să dispară de pe rafturi - vezi isteria uleiului de gătit de săptămâna trecută. 

DC Business a realizat un sondaj în rândul cititorilor, cu întrebarea: "Care credeți că e cea mai mare problemă a României, astăzi?"

Iată care au fost răspunsurile:

- Războiul de la graniță: 26,1% 

- Creșterea prețurilor: 37,8% 

- Facturile la energie: 14,3% 

- Nivelul salariilor/pensiilor: 21,7%.

 

Citeşte şi: De ce nu se ieftineşte benzina când scade preţul petrolului? Mircea Coşea, răspuns la întrebarea pe care şi-o pun toţi şoferii

 

 

Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat de ce nu scad prețurile la benzină / motorină, dacă prețul petrolului este în scădere. Analistul a vorbit și despre soluțiile pe care le pot pune în aplicare guvernanții pentru a evita recesiunea.

"Nu există o legătură directă nicăieri în lumea asta între prețul zilnic sau mă rog, o perioadă scurtă la brut și prețul la pompa.

Asta pentru că intervin anumite elemente între prețul la pompa și prețul brutului. Mai sunt elemente spre exemplu existența unor stocuri. Deci au stocuri și le vând până când se cumpără la prețul zilei. Intervine problema transportului, problema cotațiilor. Deci nu putem să spunem că în momentul în care la extracție a scăzut prețul, la pompă scade prețul. Există o perioadă de timp care depinde de cerere și de ofertă, dacă cererea este mare, rulajul este mare, deci perioada se scurtează.

Problema este că nu există în România un raport între dinamica brutului și dinamica prețului la pompă, în sensul în care dacă la brut crește prețul, la pompă crește prețul imediat, ceea ce nu este corect. E un element de cerere și ofertă, un element de speculă. În momentul în care la brut scade prețul, la pompă în România nu scade în aceeași măsură. Rămâne la o anumită limită superioară. Deci aici este o problemă care trebuie studiată și pusă în contextul unor aranjamente care sunt pe piață. Eu nu aș spune că sunt aranjamente chiar de natură monopolistică. Dar sunt niște aranjamente care au loc asta e clar. Niște înțelegeri care fac ca prețul să fie menținuți la o anumită limită indiferent de felul cum evoluează brutul. Asta ar trebui să facă Consiliul Concurenței, asta ar trebui să facă cei care sunt din partea statului, instituții de control.", a declarat Mircea Coșea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel