Ceartă la Parlament pe Legea offshore: cifrele, ținute la secret de Ministerul de Finanțe și de președintele Comisiei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Legea offshore, cea care prevede redevențele pe care le vor achita cei care vor concesiona perimetre, a încăiereat parlamentarii în Camera Deputațiilor. Proiectul legislativ a primit noi amendemente în această dimineață, miza fiind de 13,5 miliarde de dolari.

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au dat marţi raport de adoptare proiectului legii offshore cu câteva modificări faţă de forma de la Senat. Comisiile pentru administraţie, de buget şi pentru industrii au adoptat raportul cu 40 de voturi "pentru" şi 14 abţineri.

"Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi", este unul dintre articolele adoptate de deputaţi. Proiectul prevede, de asemenea, calcule exacte ale impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore. 

Ședință cu scântei

Parlamentarii au discutat aprins în Comisiile din Camera Deputațiilor legea offshore. Președintele PSD Liviu Dragnea și liderul UDMR, Kelemen Hunor, ar fi trebuit să aibă astăzi o întrevedere astfel încât formațiunea maghiară să-și prezinte punctele de vedere cu privire la legea offshore. PSD și-a dorit o discuție cu UDMR despre legea offshore până la sfârșitul săptămânii trecute, însă programul nu i-a permis lui Kelemen Hunor să se întâlnească cu Liviu Dragnea. Așa că s-a stabilit o întâlnire pentru ziua de astăzi.

Astăzi însă, Kelemen Hunor a plecat din țară și n-a mai onorat întâlnirea cu liderul PSD, Liviu Dragnea. La ora transmiterii știrii, într-o ședință comună a comisiilor pentru industrie, pentru administrație și pentru buget din Camera Deputaților, după trei săptămâni de blocaj- parlamentarii au început să se certe pe legea offshore. 

Concret, PNL a solicitat amnarea dezbaterii, iar USR susține că Ministerul de Finanțe nu a trimis nici acum un act care să arate impactul financiar al noii legi. Mai mult, parlamentarii USR susțin că în această dimineață s-au primit noi amendamente la legea offshore. Cererea PNL-ului a fost repsinsă. Varujan Vosganian (ALDE) a solicitat  să participe la dezbateri și reprezentanții ministerelor și ai concesionarilor. În sală, deputații liberali au lipit afișe, la începutul ședinței cu Liviu Dragnea, prezentând legea pe flipchart. În replică, aleșii social-democrați amenință că oprescu lucrările comisie, dacă PNL nu dezlipește afișele. Până la urmă, social-democrații și-au dat acceptul pentru începerea lucrărilor. 

Contactat de DCBusiness, deputatul UDMR, Szabo Odon, a declarat că formaţiunea maghiară nu poate fi de acord ca statul român să primească doar redevenţa din exploatarea gazelor și a menționat că militează pentru ca majoritatea sumelor încasate să se investească în dezvoltarea infrastructurii de distribuție a gazelor către populație.

PSD-ALDE a propus ca lucrările subterane până la terminale să fie făcute după autorizarea prealabilă din partea Ministerului Energiei. Investitorii spun că în ceea mai mare parte au achiziționat terenurile și nu ar fi restricții de construire. Amendamentul a fost admis.

Reprezentant ANRM: nu mă interesează prețul pieței, ci cel de referință

După cererea PSD-ALDE, ANRM a prezentat date Ministerului Finanțelor. Potrivit experțiilor de la Agenție, opt perimetre sunt în faza de explorarare. "Avem date pe trei perimetre privind descoperiri comerciale, Neptun cu 42-82 miliarde mc gaze, Trident 30 mld mc, Midia-Pelican 20 mld mc. Ultimul preț de referință conform ordinului din 17.10 2018 al ANRM este 1.406,8 lei/1.000 cubi, ceea ce înseamnă un preț de 130 lei/MWh", au explicat reprezentanții ANRM în cadrul Comisiei. Întrebat care este prețul pieței, reprezentantul ANRM spune că nu îl interesează prețul realizat, ci doar cel de referință. 

ANRE spune că Legea 238/2004 a fost dată într-un moment când prețul era reglementat la 45,71 lei/MWh. "Atunci când investitorii au decis să asume cheltuieli foarte mari, s-a luat în calcul cadrul fiscal de atunci. Acordurile de concesiune includ clauze de stabilitate. Clauze de stabilitate ar trebui respectate", au explicat reprezentanții mediului de afaceri prezenți la Comisia din Parlament.

Parlamentarii din opoziție vor cifre concrete
 
Opoziția a insistat să le fie transmise calculele Ministerului Finanțelor, Cosette Chichirău spune că a cerut reprezentantului Ministerului Finanțelor să pună la dispoziție documentul pe care îl afișează pe ecran. Însă, președintele de ședință a spus că nu își dă acordul în locul Ministerului Finanțelor. Pavel Popescu (PNL) spune că a vorbit cu Teodorovici, ministrul finanțelor, iar acesta și-a dat acordul să fie distribuit fișierul.
 
Parlamentarul Cristina Prună cere să fie transmise pe e-mail cifrele de la Ministerul Finanțelor, pentru că nu sunt lizibile pe ecranul din sala Comisiei. 
 
Ministerul de Finanțe a prezentat primele cifre

Specialiștii Ministerului de Finanțe au prezentat în cadrul Comisiei de la Parlament primele exemple.  Estimare de 115 mld. mc gaze și un preț de valorifcare al producției de 130 lei/MWh. Redevențe 5 mld, impozit pe profit 4,5 mld dolari. Venituri de 6,1 mld lei, iar in condițiile deducerii în proporție de 30% estimăm impozit de 3,4 mld dolari. Sumele totale datorate bugetului 13,8 mld dolari, iar pentru investitori 18 mld dolari. Volumul costurilor totale 7,4 miliarde dolari. Partea de profit al statului este undeva la 43-44%.
 
Și specialiștii ANRM au exemplificat cum se va aplica legea offshore: "Acordul de concesiune pe Neptun este din 2000. În momentul de fata există program de 1,5 mld dolari pe faza de explorare. Urmează faza de dezvoltare, investițiile fiind estimate la 4-4,5 miliarde de dolari. Acordurile petroliere sunt pe 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de 15 ani. Avem opt perimetre care în diferite faze se desfășoară explorare. Dacă vorbim de 100 mld mc, la 350 dolari/mia metri cubi- venituri de 35 mld dolari. Discutăm de 29 mld prin care prin actuala forma a veniturilor suplimentare cât revine statului român și cât investitorilor. La Pelican este estimare de investiție 10 miliarde mc, o valoare a investiției de aproximativ 30 de milioane de dolari".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...

Marcel Ciolacu

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

e-Factura
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Mintia
Vodca Stolichnaya

Vodca Stolichnaya, victima colaterală a lui Putin

Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...

Tramvai / Foto: Freepik

Transportul public în Belgrad devine gratuit

Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...

Bursa / Foto: Freepik
Analistul economic Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Arbore de cacao / Foto: Alliance of Bioversity International and CIAT / Flickr

Criza globală la cacao: prețurile s-au triplat în 2024

Contractele futures la cacao au depășit pragul de 12.000...

Scuterul care avea montat pe el sxplozibilul / Foto: Captură video
Foto: Oana Pavelescu

pixel