China a construit o baterie mare cât un bloc de locuințe

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Baterie uriașă / FOTO: Facebook
Baterie uriașă / FOTO: Facebook
Arată ca un scenariu futurist de desene animate, dar este o baterie uriașă construită în Rudong.

China este țara cea mai avansată din punctul de vedere al flotei sale de mașini electrice. În prezent, pe drumurile țării circulă peste 20 de milioane de astfel de autoturisme, ce reprezintă, totuși, doar 6% din totalul de 336 milioane de vehicule ale țării. 

China domină piața vehiculelor electrice, spre disperarea contructorilor europeni, spre exemplu, ce fac față cu greu unei asemenea concurențe acerbe. 

Pentru a furniza această flotă în continuă creștere, țara a investit în crearea unei infrastructuri uriașe. Cea mai surprinzătoare componentă este o baterie gigantică, de dimensiunea unui bloc de locuințe, a cărui construcție a fost recent finalizată. Proiectul „Rudong EVx”, realizat în parteneriat cu Energy Vault, își propune să stocheze și să distribuie energie pentru mașinile electrice. Este primul sistem de stocare a energiei gravitaționale la scară comercială și o inovație importantă pentru stocarea energiei.

Cum functioneaza? Clădirea bateriei este alcătuită din blocuri de beton ridicate la o anumită înălțime, apoi coborâte pentru a crea energie cinetică folosind gravitația. Această energie este apoi transformată în energie electrică și stocată în generatoare pentru a fi utilizată în rețea când este necesar.

Situată aproape de un parc eolian, structura va „amplifica și echilibra rețeaua energetică a Chinei prin transferul de energie regenerabilă” și este deja conectată la rețeaua națională. Bateria are o capacitate de stocare de 100 MWh, echivalentul unei producții medii de 30 până la 50 de turbine eoliene timp de un an.

Proiectul are o durată de viață operațională de 35 de ani și face parte din politica de investiții a Chinei în energii regenerabile și decarbonizare din ultimii ani. Țara rămâne cel mai mare emițător de CO² din lume, cea mai mare parte a energiei sale fiind produsă din cărbune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă

pixel