China a survolat Europa cu avionul său spațial secret

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nava chineză seamănă izbitor cu naveta americană / FOTO: Wikipedia
Nava chineză seamănă izbitor cu naveta americană / FOTO: Wikipedia
Un astronom amator din Austria, pe numele lui Felix Schöfbänker, a reușit să surprindă imagini cu acel avion secret al Chinei, zburând pe deasupra Europei. 

Și, deloc surprinzător, acest vehicul secret botezat Shenlong este foarte foarte asemănător cu omologul său american X-37B, învăluit, la rândul lui în mister în privința misiunilor și a capacităților sale.

Văzut din Europa. Avionul spațial Shenlong al Chinei a fost observat deasupra Europei de astronomul amator Felix Schöfbänker, care a reușit să captureze imagini ale vehiculului secret din Austria folosind un telescop modificat.

Shenlong, care înseamnă „Dragon divin” în chineză, este o navă spațială fără pilot, folosită de China pentru misiuni pe orbită de lungă durată.

Secretul pe orbită

La fel ca omologul său american, fiecare misiune a avionului spațial chinez este învăluită în mister, alimentând speculații cu privire la adevăratele obiective.

Descoperirea lui Felix Schöfbänker

Felix Schöfbänker a folosit un telescop modificat pentru a fotografia avionul spațial Shenlong în timp ce zbura deasupra Europei. Aceste imagini au dezvăluit detalii necunoscute anterior, inclusiv două structuri din spatele vehiculului care ar putea fi panouri solare sau antene.

Un potențial vehicul spion

Shenlong este puțin mai mare decât americanul X-37B, măsurând aproximativ 10 metri lungime. Analiștii occidentali urmăresc îndeaproape natura misiunilor lui Shenlong. În urmă cu mai puțin de două luni, avionul special a dislocat un obiect pe orbită și a efectuat manevre complexe pentru a se apropia din nou de el.

Aceste operațiuni sugerează că China testează tehnologii de inspecție sau captură prin satelit, alimentează speculațiile că Shenlong ar putea fi proiectat pentru misiuni de spionaj sau pentru a neutraliza sateliții inamici în caz de conflict.

În decembrie 2023

A treia misiune. Aeronava a fost lansată pentru misiunea sa actuală la bordul unei rachete Long March 2F în decembrie 2023. De atunci, s-a aflat pe orbită, îndeplinind sarcini necunoscute.

Cert este că această observație nu a trecut neobservată în cercurile de informații occidentale, care văd în Shenlong dovada că între China și Statele Unite ia amploare un război rece în spațiu. 

Ca și în anii 1960, spațiul a devenit din nou câmpul de luptă tehnologic al celor două mari puteri, precum și o zonă cheie de apărare și securitate.

Despre X-37

Boeing X-37 (de asemenea şi X-37 Orbital Test Vehicle) este o navă spaţială americană fără pilot, reutilizabilă. Este lansată în spaţiu de o rachetă, apoi re-intră în atmosfera Pământului şi aterizează ca un avion spaţial. 

X-37 a început ca un proiect NASA în 1999, înainte de a fi transferat la Departamentul Apărării al Statelor Unite în 2004. Acesta a realizat primul zbor de test (în cădere liberă) la 7 aprilie 2006, la Edwards Air Force Base, California. 

Prima misiune orbitală a fost lansată pe 22 aprilie 2010, folosind o rachetă lansatoare, Atlas V. Revenirea cu succes pe Pământ a avut loc la 3 decembrie (acelaşi an) şi a fost primul test al unui scut termic şi al manipulării aerodinamice hipersonice. Un al doilea X-37 a fost lansat la data de 5 martie 2011, cu denumirea misiunii „USA-226”; a revenit pe Pământ, la 16 iunie 2012; o a treia misiune X-37, „USA-240”, a fost lansată cu succes la 11 decembrie 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China

pixel