China anunţă că a descoperit o metodă de a produce apă din solul lunar

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Luna. Foto: Pexels.com
Luna. Foto: Pexels.com
Pas uriaş pentru construirea unei baze pe satelitul natural al Pământului. 

Oamenii de știință chinezi au descoperit o „metodă complet nouă” de producere a unor cantități mari de apă, folosind sol lunar adus înapoi de la o expediție din 2020, a raportat joi postul de televiziune de stat CCTV.

În 2020, misiunea Chang’e-5 a Chinei a marcat prima dată în 44 de ani când au fost recuperate mostre de sol lunar. Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe, administrată de stat, au descoperit că mineralele din acest „sol lunar” conțin cantități mari de hidrogen, care reacționează cu alte elemente atunci când este încălzit la temperaturi foarte ridicate, producând vapori de apă, a raportat CCTV.

„După trei ani de cercetări aprofundate și verificări repetate, a fost descoperită o metodă complet nouă de utilizare a solului lunar pentru a produce cantități mari de apă, ceea ce este de așteptat să ofere o bază importantă pentru proiectarea viitoarelor stații de cercetare științifică pe Lună și a stațiilor spațiale,” a declarat CCTV, potrivit Reuters.

Această descoperire ar putea avea implicații semnificative pentru proiectul de decenii al Chinei de a construi un avanpost lunar permanent, în contextul unei curse dintre SUA și China pentru a descoperi și exploata resursele lunii.

Șeful NASA, Bill Nelson, a ridicat în mod repetat semnale de alarmă cu privire la avansurile rapide ale programului spațial al Chinei și la posibilitatea ca Beijingul să domine cele mai bogate locații în resurse de pe Lună.

Folosind noua metodă, un ton de sol lunar ar putea produce aproximativ 51-76 kg de apă, echivalentul a peste o sută de sticle de apă de 500 ml sau consumul zilnic de apă potabilă pentru 50 de persoane, a precizat postul de televiziune de stat.

China speră ca expedițiile recente și viitoare pe Lună să pună bazele construirii Stației Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS), o inițiativă pe care o conduce împreună cu Rusia.

Agenția spațială chineză a stabilit anul 2035 ca dată până la care va fi construită o „stație de bază” la polul sudic al Lunii, cu o stație spațială orbitând Luna adăugată până în 2045.

Anunțul descoperirii vine într-un moment în care oamenii de știință chinezi desfășoară deja experimente pe mostrele lunare aduse înapoi în iunie de misiunea Chang’e-6.

În timp ce misiunea Chang’e-5 a adus mostre de pe partea apropiată a Lunii, Chang’e-6 a recuperat sol lunar de pe partea îndepărtată a Lunii, care se află în permanență cu fața opusă Pământului.

Importanța apei lunare depășește simpla posibilitate de a face viabilă prezența umană permanentă. Nelson, de la NASA, a declarat pentru NPR în mai că apa găsită pe Lună ar putea fi folosită pentru a crea combustibil de rachete pe bază de hidrogen, care ar putea alimenta explorarea spațială către Marte și alte destinații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel