China vrea să devină independentă din punct de vedere tehnologic
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Tehnologie / FOTO: Freepik
Tehnologie / FOTO: Freepik
Este o nouă direcție trasată de Guvernul chinez. 

China va pune în practică planuri pentru dezvoltarea de noi tehnologii, inclusiv în calculul cuantic, și va căuta să dobândească autosuficiență tehnologică, arată raportul de lucru întocmit de guvernului chinez, relatează agenția Reuters.

În același timp, potrivit documentului, autoritățile de resort își vor concentra eforturile legate de big data și de inteligența artificială (AI), intenționând, totodată, să lanseze mai multe programe de știință și tehnologie.

„Vom exploata din plin punctele forte ale noului sistem de mobilizare a resurselor la nivel național pentru a crește capacitatea de inovare a Chinei”, se precizează în raportul citat de Reuters.

În ultimii ani, Beijingul a făcut din autosuficiența tehnologică o prioritate, deoarece tensiunile comerciale cu Statele Unite au afectat țara.

China a declarat că dorește să-și îmbunătățească securitatea și reziliența economică prin încurajarea capacităților interne de inovare și reducerea dependenței de furnizorii străini, subliniind în același timp importanța guvernului în atingerea acestui obiectiv.

Accentul pus de anul acesta pe noile tehnologii, precum AI, nu este surprinzător, a comentat Alfredo Montufar-Helu, directorul biroului din China al Conference Board, cu sediul la Beijing.

Raportul se bazează pe concluziile Conferinței de anul trecut dedicată Muncii și Economiei, unde încrederea în sine, dezvoltarea tehnologică și consolidarea lanțurilor de aprovizionare au fost identificate drept prioritățile priorităților. De altfel, începând tot din 2023,  importanța guvernului în sectoarele tehnologice a sporit considerabil. În China a fost înființată o nouă comisie de tehnologie sub controlul Partidului Comunist, organ menit să monitorizeze activitățile Ministerului Științei și Tehnologiei, preluând unele dintre responsabilitățile acestuia.

„Cred că guvernul vede această centralizare ca o modalitate de a reduce costurile și de a crește eficiența țintirii tehnologiilor cheie”, a spus Doug Fuller, cercetător la Copenhagen Business School. „Cu toate acestea, fluxul de informații necesar implementării unor politici eficiente s-ar putea diminua odată cu această centralizare, ceea ce probabil va exacerba problema existentă a asimetriilor informaționale între ministerele centrale și alți actori.”

Potrivit raportului, China va pregăti, de asemenea, mai mulți oameni de știință și echipe de inovare și va îmbunătăți mecanismele de identificare și încurajare a inovatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel