Cine sunt hoții care au furat obiectele dacice. Directorul Muzeului Drents, despre siguranța artefactelor

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Coiful de la Coțofenești care a fost furat din Muzeul Drents, Olanda
Coiful de la Coțofenești care a fost furat din Muzeul Drents, Olanda
Oficialitățile olandeze spun că știu de unde provin hoții care au furat obiectele de tezaur ale României.

Poliția olandeză a anunțat că suspecții furtului de artefacte românești din Muzeul Drents provin din nord-vestul Țărilor de Jos. Jaful, comis sâmbătă printr-o spargere cu explozibili, a vizat trei brățări dacice de aur și celebrul coif de aur de la Coțofenești.

Ancheta este în desfășurare, cu percheziții în mai multe orașe, inclusiv Alkmaar și Groningen. Poliția analizează urmele lăsate de hoți, care au folosit ciocane, un baros și o rangă. De asemenea, un Ford Transit de culoare închisă ar fi fost implicat.

Expoziția ”Dacia. Regatul aurului și argintului”, ce reunea peste 500 de piese din România, a fost grav afectată, iar directorul Muzeului Național de Istorie din București a fost demis în urma incidentului.

Valoarea obiectelor dacice ajunge la peste 6 milioane de euro.

Securitatea muzeului respecta normele impuse de asigurator

Într-un interviu acordat postului olandez RTL, Harry Turpan, directorul Muzeului Drents, a explicat că instituția a respectat toate cerințele de securitate prevăzute în polița de asigurare.

”Toate măsurile de securitate cerute prin contractul de asigurare au fost implementate și respectate. Nu pot dezvălui detalii despre nivelul de protecție cerut, dar asiguratorul nu ar fi emis polița dacă aceste condiții nu ar fi fost îndeplinite”, a declarat Turpan.

În ciuda acestui fapt, în noaptea de vineri spre sâmbătă, hoții au reușit să pătrundă în muzeu și să fure coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur, unele dintre cele mai valoroase artefacte din patrimoniul României.

Fără pază pe timpul nopții

Turpan a explicat că muzeele nu angajează de obicei pază pe timp de noapte, bazându-se pe sisteme avansate de alarmare, care oferă o reacție mai rapidă decât ar putea avea un agent de securitate.

”Există măsuri speciale care declanșează alarme mai rapid decât ar putea reacționa un paznic. În plus, dacă ar fi fost un incendiu sau un atac violent, un singur paznic nu ar fi avut nicio șansă în fața unor astfel de infractori”, a spus el.

Apel către hoți: ”Returnați artefactele!”

În cadrul aceluiași interviu, directorul muzeului a lansat un apel direct către hoți, cerându-le să returneze obiectele furate.

”Fac un apel la cei care dețin aceste artefacte. Vă rugăm, aduceți-le înapoi! Românii trebuie să fie din nou mândri de aceste piese ale patrimoniului lor. Dacă vi se pare complicat să le predați poliției, luați legătura cu muzeul sau cu o organizație de încredere, dar asigurați-vă că aceste comori se întorc acolo unde le este locul”, a spus Turpan.

Autoritățile olandeze continuă ancheta, iar primele indicii sugerează că suspecții provin din nord-vestul țării. Poliția a lansat un apel public pentru informații, iar echipele de anchetatori lucrează intens pentru recuperarea artefactelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel