Ciocolată, foie gras: În Franța, sezonul de Crăciun a pornit cu stângul

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se pare că francezii nu și-au stabilit definitiv bugetul de cumpărături
Se pare că francezii nu și-au stabilit definitiv bugetul de cumpărături
Nu, anul acesta francezii nu s-au năpustit să cumpere ciocolată și foie gras, două produse vedetă ale vânzărilor de Crăciun din Hexagon. Dar este abia începutul!

Inflația persistentă îi va obliga pe francezi să renunțe la bucuriile de Crăciun? Cu doar o lună înainte de sărbători, vânzările produselor vedetă ale Crăciunului rămân extrem de timide. Potrivit ultimelor cifre ale cabinetului de specialitate IRI, în săptămâna 7-13 noiembrie, vânzările de ciocolată și de foie gras în supermarketuri au scăzut drastic față de aceeași perioadă a anului trecut: -21% pentru primul produs și -23,5% pentru al doilea.

"Prezența categoriilor festive în top 5" al celor mai în declin categorii de produse - alături de conservele tartinabile, pizza congelată și accesoriile de parafarmacie - "atestă un sezon de Crăciun 2022 care, deși nu putem judeca performanța sa globală în acest stadiu, pare să înceapă mai lent și, prin urmare, mai târziu decât anul trecut", consideră firma de specialitate în ultimul său barometru săptămânal. În plus, s-a înregistrat o scădere semnificativă inclusiv pe segmentul vânzărilor băuturii emblematice a sezonului festiv: șampania (-13%).

Jucăriile nu merg bine

Într-un interviu acordat marți postului Franceinfo, președintele Système U, Dominique Schelcher, a confirmat că ciocolata, "produsul de plăcere" al sărbătorilor, nu s-a mai bucurat de atenția trandițională, cu vânzări considerabil mai mici anul acesta comparativ cu 2021. Șeful lanțului de magazine U a declarat că vânzările au scăzut cu 8% în supermarketuri față de 2021, iar la Système U cu 5%. În mod similar, "campania de Crăciun pentru jucării nu merge bine", a spus el, cu o scădere a achizițiilor de 20% în supermarketuri și de 10% la Système U.

Totuși, Dominique Schelcher nu este panicată. ”Suntem la început, lumea tatonează terenul, face o trecere în revistă a prețurilor, le compară înainte de a se decide ce anume să cumpere. Un lucru pare însă cert: bugetele alocate pentru cadouri nu se vor situa, anul acesta, la nivelul celor din anii trecuți”, a spus el. Ca să nu mai vorbim de inflația prețurilor la alimente și energie, care apasă pe portofelele francezilor și îi forțează să facă alegeri. Chiar dacă mai este o lună până la Crăciun, "dar când sezonul demarează prost, este adesea un semn rău", crede Dominique Schelcher. "Este evident că nu vom face vânzări mari, dar nici nu se poate vorbi despre o catastrofă”, a adăugat el.

În ciuda acestor scăderi observate, șeful Système U "mizează oricum pe un moment festiv, pentru că, într-un context complicat, oamenii au nevoie să se distreze". Un sondaj CSA Research pentru Cofidis, publicat luni, arată că bugetul mediu alocat de francezi pentru cheltuielile de Crăciun este în creștere în acest an: 568 de euro, adică cu 35 de euro mai mult decât în 2021. Ca dovadă, scăderea medie a vânzărilor de foie gras nu afectează în mod egal toate mărcile. Picard, de exemplu, anunță că deja se observă o creștere a numărului de clienți. Retailerul de produse congelate este optimist în ceea ce privește sezonul de sărbători. "Nu am observat niciodată că, în vremuri de criză, clienții sacrifică Crăciunul", a declarat recent Cathy Collart, directorul general al Picard, pentru Le Figaro.

Citește și Veşti proaste înainte de sărbători. Dragoş Frumosu: Mesele de Crăciun 2022 şi Revelion 2023 vor fi, în totalitate, cu 50% mai scumpe decât anul trecut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel