Producţia industrială a României, în scădere
În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...
Candidata Germaniei, Claudia Buch, este câștigătoarea postului de conduce a diviziei de supervizare a Băncii Centrale Europene, urmând să supravegheze un sector bancar de 26.000 miliarde de euro. Una dintre cele mai importante atribuții ale ei este ca să ajusteze această sumă la noua eră a inflaţiei ridicate şi a majorării dobânzilor, transmite Reuters.
Buch se afla într-o competiție strânsă pentru acest post, reușind să o depășească, în cele din urmă pe reprezentanta Spaniei, Margarita Delgado. Buch va conduce Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM), care supervizează peste o sută dintre cele mai mari bănci din zona euro.
Cu un doctorat în economie şi vicepreşedinte al Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), Buch este relativ nou venită în domeniul supervizării bancare, fiind aleasă în martie să reprezinte Germania în Consiliul de supraveghere de la Banca Centrală Europeană.
Numirea lui Buch trebuie aprobată de Parlamentul European.
Experţii susţin că principala sarcină a lui Buch va fi mai degrabă să rafineze decât să revoluţioneze domeniul supervizării bancare, concentrându-se în special pe caracteristicile individuale ale băncilor şi mai puţin pe regulile generale.
Profitabilitatea este la un nivel bun, după mai mult de un deceniu de câştiguri slabe, şi în mare parte nu mai sunt credite neperformante masive în bilanţurile băncilor. Sectorul bancar din zona euro nu a fost afectat semnificativ de turbulenţele bancare din Elveţia şi SUA.
Problema este că acum Europa se confruntă cu spectrul stagflaţiei - creştere economică redusă sau stagnare, însoţită de o inflaţie ridicată, o combinaţie care poate din nou afecta profitabilitatea.
Buch va prelua mandatul de cinci ani la 1 ianuarie 2024 de la Andrea Enria (Italia).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...
Ministerul Energiei lansează al...
Președintele chinez Xi Jinping...
Potrivit analiștilor, o scădere...
China acuză NSA de atacuri...
Indemnizația de șomaj nu este garantată pentru toți...
CCF cere clarificări urgente din partea autorităților...
Creșterea taxelor impusă de SUA...
Comisia Europeană aprobă o...
Senatul României urmează să...
Procesul dintre Meta Platforms...
Un nou pas istoric în evoluția inteligenței artificiale:...
Bursa de Valori București...
ANCOM clarifică reducerea...
Securitatea energetică a...
Mircea Coşea revine cu o nouă...
UniCredit se apropie de...
Guvernul pregătește un nou...
Groupama și CEC Bank marchează...