Pe baza analizei datelor furnizate de Refinitiv cu privire la 3.394 de companii din întreaga lume cu o capitalizare de piaţă de cel puţin un miliard de dolari, jurnaliştii Reuters estimează că aceste companii îşi vor recompensa acţionarii cu cel puţin 1.370 miliarde de dolari în 2021.
Plata dividendelor a scăzut anul trecut, în contextul pandemiei de COVID-19, pe măsură ce autorităţile de reglementare şi guvernele au făcut presiuni asupra companiilor să limiteze recompensele acordate acţionarilor.
"Creşterea robustă a dividendelor de către companiile globale reflectă o revenire semnificativă a veniturilor, după perioada slabă provocată de pandemie. Plata dividendelor se normalizează alături de stabilitatea economică şi încrederea companiilor" spune Geoffry Dailey, manager de portofoliu la BNP Paribas Asset Management. "Pieţele de capital sunt accesibile şi bilanţurile companiilor sunt sănătoase, ceea ce consolidează şi mai mult capacitatea firmelor de a majora dividendele", a adăugat Dailey.
Pfizer cere autorizația europeană pentru pastila sa antivirală COVID-19
Datele analizate de Reuters arată că în 2021 dividendele plătite de companiile europene ar urma să înregistreze un salt de 25% în ritm anual, până la 252,4 miliarde de dolari, în timp ce dividendele plătite de companiile americane ar urma să se majoreze cu 8,6% până la 562,3 miliarde de dolari.
Pe sectoare de activitate, companiile miniere ar urma să fie pe primul loc când vine vorba de plata dividendelor, profitând de creşterea preţurilor la materii prime în acest an. Firmele din sectorul financiar ar urma să plătească şi ele dividende mai mari în acest an, după ce o serie de mari bănci centrale, precum Rezerva Federală americană şi Banca Centrală Europeană, au relaxat restricţiile cu privire la dividende şi răscumpărări de acţiuni, pe care le-au impus anul trecut.
"La nivel global, 90% dintre companii fie au majorat dividendele fie le-au menţinut stabile, un rezultat foarte solid", arată un raport publicat luna aceasta de firma de asset management Janus Henderson, care a calculat că în trimestrul al treilea companiile globale au plătit dividende record de 403,5 miliarde de dolari, cu 22% mai mult decât în aceiaşi perioadă a anului trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...