Contracte de peste 1 miliard de euro, semnate în ultima lună pentru dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Astăzi, a fost semnat un proiect de apă canal finanțat cu fonduri europene în valoare totală de 261 milioane de euro, care acoperă 9 orașe și 25 de comune din județul Vâlcea. În ultima lună, alte două contracte importante, la Tulcea și Prahova, au fost semnate și vor primi finațare prin intermediul POIM.

Astăzi, secretarul de stat Carmen Moraru a semnat un contract de finanțare pentru extinderea rețelei de apă canal din județul Vâlcea, proiect în valoare totală de 261,4 milioane de euro (fără TVA), care se va derula în 34 de unități administrativ-teritoriale (9 orașe și 25 de comune). Semnarea a avut loc alături de reprezentanții beneficiarului – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Apa Vâlcea”.

Proiectul include investiții pentru îmbunătățirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate pentru 45.625 locuitori și creșterea gradului de acoperire cu servicii de colectare și epurare a apelor uzate pentru 79.100 locuitori din județ. Gradul de conectare al populației din aria proiectului la servicii de alimentare cu apă va crește de la 18% înainte de proiect la 89% după finalizarea proiectului, iar gradul de conectare a încărcării organice biodegradabile la sistemele de colectare, de la 69% înainte de proiect la 99% după finalizarea acestuia.

”Semnăm astăzi contractul pentru o nouă investiție în extinderea rețelei de apă – canal din România printr-un proiect care va acoperi 9 orașe și 25 de comune din județul Vâlcea. Astfel, valoarea proiectelor de apă – canal pentru care am semnat contractele de finanțare doar în ultima lună se ridică la peste 1 miliard de euro pentru 91 de unități administrativ – teritoriale din țară, ceea ce înseamnă acces la alimentare cu apă la standarde conforme pentru 170.000 de oameni și acces la canalizare pentru aproape 200.000.  Vreau să asigur autoritățile locale că MIPE le va acorda oricând sprijin pentru demararea și finanțarea unor astfel de proiecte, iar fondurile europene pe care le avem la dispoziție sunt oportunitatea noastră de dezvoltare”, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru. 

Investițiile cuprinse în acest proiect se vor face în două etape, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (cu finalizare până la 31 decembrie 2023) și prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (cu implementare în perioada 2024 – 2025).

Proiectul presupune extinderea rețelei de distribuție a apei potabile cu 151,3 km și reabilitarea altor 16 km existenți, costul total al investițiilor în sectorul de apă fiind de 81,2 milioane euro din care 35,25 milioane euro în prima etapă. Investițiile în sectorul de apă uzată se ridică la 180,2 milioane euro din care 78,27 milioane euro în prima etapă, rețeaua de canalizare urmând a fi extinsă cu 310 km.

 

Contracte de 1 miliard de euro, semnate în decurs de o lună

 

Astfel, în mai puțin de o lună, reprezentanții MIPE semnează contracte pentru extinderea rețelei de apă – canal la nivel național în valoare de 1 miliard de euro.

Anterior acestui contract, au fost semnate în ultima lună contracte de finanțare pentru alte două proiecte pentru extinderea rețelelor de apă și apă uzată din județele Prahova (https://bit.ly/3NGB8el) și Tulcea (https://bit.ly/3TZAsCQ).

Pentru Tulcea a fost semnat un contract în valoare de 245 milioane euro, prin care se va asigura acces la apă curentă și canalizare în 5 orașe și 10 comune, ceea ce înseamnă că peste 35.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă și 53.000 de locuitori vor avea acces la canalizare, în ambele etape ale proiectului.

De asemenea, Prahova va beneficia de un proiect în valoare de 690 milioane de euro, din care 85% finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, prin care vor fi realizate investiții în extinderea sistemelor de alimentare cu apă de care vor beneficia 91.872 de locuitori și a sistemelor de canalizare la care vor fi racordați 67.231 de beneficiari din 42 de unități administrativ – teritoriale.

Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanțate prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, care alocată suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă și apă uzată și tranziția la o economie circulară. Prin PODD se vor finanța investiții atât în cadrul unor proiecte noi, cât și în continuarea investițiilor POIM, în cazul etapizării acestora. Finanțarea prin PODD va include pregătirea și gestionarea proiectelor de investiții de apă și apă uzată, dar și consolidarea capacității actorilor implicați în sector. Detalii despre PODD, aici: https://bit.ly/3RgYqY4

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: DCBusiness
Daniel Dăianu
Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...


pixel