Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat-o ca fiind o variantă îngrijorătoare și multe țări se grăbesc să încerce să limiteze îmbolnăvirile, interzicând zborurile din Africa de Sud.
Oamenii de știință lucrează non-stop pentru a diseca varianta și pentru a încerca să-i înțeleagă comportamentul.
Iată o scurtă explicație a ceea ce se știe până în prezent despre Omicron - la câteva zile după ce a apărut - împărtășită de oamenii de știință sud-africani.
Origini
În prezent, nu este clar de unde provine varianta, dar oamenii de știință sud-africani au fost primii care au anunțat descoperirea acesteia pe 25 noiembrie.
Până atunci, fuseseră detectate cazuri în Hong Kong și Botswana. O zi mai târziu, Israel și Belgia au descoperit, de asemenea, varianta.
Citește și:
Incidența din București pentru 27 noiembrie 2021, publicată de DSP
COVID-19: Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron
COVID-19. În Africa se întâmplă ceva ”misterios”. Cercetătorii caută explicații
Mutația
Oamenii de știință au descoperit la noua variantă o "constelație foarte neobișnuită de mutații" în data de 23 noiembrie.
Unele dintre mutații sunt deja cunoscute și afectează transmisibilitatea și evaziunea imunitară, dar multe altele sunt noi.
Aceasta are "cele mai multe mutații pe care le-am văzut până în prezent", a declarat profesorul Mosa Moshabela, vicecancelar pentru cercetare și inovare la Universitatea din KwaZulu-Natal.
El a spus că "unele dintre aceste mutații le-am mai văzut înainte, cum ar fi în Delta și Beta", dar pe altele nu, și "nu știm în ce se va traduce combinația acestor mutații".
Virusologul Tulio de Oliveira a declarat că au existat în jur de 50 de mutații în total, dintre care 30 la nivelul proteinei spike, punctul central al celor mai multe vaccinuri, deoarece aceasta este cea care permite virusului să intre în celule.
Transmisibilitate
Ritmul în care cresc noile cazuri zilnice de COVID-19 în Africa de Sud i-a făcut pe oamenii de știință să suspecteze că acest lucru ar putea fi determinat de transmisibilitatea noii variante.
Deși nu toate sunt cazuri Omicron, rata zilnică de pozitivare COVID a crescut în această săptămână de la 3,6% miercuri, 6,5% joi, 9,1% vineri și 9,2% sâmbătă, potrivit datelor oficiale.
"Unele dintre mutațiile exprimate s-au dovedit anterior că permit virusului să se răspândească ușor și rapid și, din acest motiv, bănuim că (noua variantă) se va răspândi rapid", a declarat Moshabela.
Imunitate și gravitate
Unele dintre mutațiile genetice manifestate de virus includ mutații cunoscute pentru a permite virusului să se sustragă imunității.
Nu este însă clar care va fi impactul asupra vaccinurilor.
În ceea ce privește gravitatea variantei, oamenii de știință spun că aceasta a ieșit la iveală abia săptămâna aceasta, oferind puțin timp pentru o analiză amănunțită.
Vești bune și vești proaste
Vestea proastă este că mutațiile Omicron sunt susceptibile de a face anumite tratamente COVID-19 - inclusiv unii anticorpi monoclonali - să devină ineficiente, a declarat Dr. David Ho, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Columbia, citat de Reuters.
Vestea bună este că pilulele antivirale experimentale - cum ar fi Paxlovid de la Pfizer Inc. (PFE.N) și molnupiravir de la Merck & Co Inc. (MRK.N) - vizează părți ale virusului care nu sunt modificate în Omicron, iar aceste medicamente ar putea deveni și mai importante dacă imunitatea naturală și cea indusă de vaccinuri sunt amenințate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...