Ministrul Economiei, despre criza cipurilor. Șansele României de a deveni un jucător pe piața semiconductorilor

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, analizează care sunt șansele pentru ca România să fie un jucător în zona industriei semiconductorilor.

România ar putea fi un producător în domeniul semiconductorilor, spune ministrul Economiei, dar recunoaște că statul român se mișcă lent. ”România trebuie să-și declare, mai întâi, disponibilitatea în a face parte din astfel de proiecte”, este de părere Florin Spătaru.

Oficialul arată că au fost făcuți câțiva pași în acest sens, dar nu țara noastră nu a făcut joncțiunea cu Planul UE privind consolidarea unei industrii europene de cipuri, performante și autonome.

”Am început proiectul pe microelectronică, dar avem European Chips Act (planul UE de a-și scădea dependența de semiconductorii din Asia n.r.), la care trebuie să devenim parteneri, să spunem că putem, prin resurse și competență, să producem în România. Această dependență de cipuri trebuie eliminată prin-tr-un efort comun al țărilor europene”, spunea ministrul, la Digi24.

Foto: Florin Spătaru / captură video, Digi24

Un aspect de care România trebuie să țină seama, spune ministrul, ține de reducerea decalajelor economice între statele UE.

”Acest efort comun va trebui structurat astfel încât să nu crească decalajul economic dintre țările Uniunii Europene.România a transmis acest mesaj de a aplica măsurile astfel încât să existe un echilibru de implementare și să nu ajungem și la decalaje mai mari decât avem acum”, Florin Spătaru.

Citește și: Ratele celor cu credite în LEI, DUBLATE. BNR n-ar avea altă soluție, situație alarmantă pentru români

Lipsa semiconductorilor

Criza semiconductorilor (cipurilor) s-a putut observa în ultima perioadă, consecințele fiind vizibile pentru economia UE sau piața locurilor de muncă. Producătorii auto au fost nevoiți să amâne producția și livrarea de autovehicule, furnizorii de internet rămân fără routere, gamerii nu mai pot  face rost așa de ușor de consolele de ultimă  generație. Problema o găsim și în cazul telefoanelor mobile: clienții sunt nevoiți, uneori, să aștepte pentru sosirea noilor modele chiar și câteva săptămâni.

Iar situația ar mai putea dura o perioadă, avertizează chiar oficialii europeni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice

pixel