Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Iar motivul este unul foarte simplu. Croația nu a majorat încă prețurile pentru conmatorii casnici. În același timp, Guvernul țării a pregătit un pachet în valoare de 4,8 miliarde kuna (725 milioane de dolari) destinat să contracareze impactul creşterii preţurilor la energie asupra gospodăriilor, firmelor şi grupurilor sociale vulnerabile, după cum a anunțat premierul Andrej Plenkovic.
El a precizat că respectivul "pachet a fost conceput în mod sistematic, vine la momentul adecvat, este bine pregătit şi comprehensiv”. În acest context premierul a ținut să sublinieze că, în timp ce în Uniunea Europeană preţurile la electricitate au crescut cu peste 30% iar preţul gazelor naturale s-a majorat cu peste 70%, Croaţia nu a majorat încă preţurile pentru consumatorii casnici.
Reducere permanentă a cotei de TVA
Plenkovic a precizat că măsurile avute în vedere de Guvernul de la Zagreb vor limita creşterea preţurilor la electricitate la 9,6% iar în cazul gazelor naturale la maximum 20%, adăugând că în absenţa acestor măsuri preţurile ar creşte cu 23% respectiv 79%.
Citește și Problemă cu schimbarea contractului de energie în 2022. Chisăliţă: Furnizorul poate cere DESPĂGUBIRI
De asemenea, Guvernul croat va reduce permanent cota de TVA la gaze şi energie termică, de la 25% până la 13%, precum şi temporar cota de TVA la gaze naturale, până la 5%, începând din data de 1 aprilie 2022, când măsurile anunţate vor intra în vigoare, şi până la finele lunii martie 2023.
Produse alimentare de bază
În plus, Taxa pe Valoarea Adăugată pentru produse alimentare de bază, precum carne proaspătă, peşte, ou, fructe şi legume, va fi redusă de la 13% până la 5%, în timp ce taxele pentru unele produse de igienă vor fi reduse de la 25%, până la 13%.
Valoarea totală a tuturor reducerilor de TVA va fi de aproximativ 2,1 miliarde kuna, a precizat Executivul de la Zagreb. Asociaţia antreprenorilor Glas Poduzetnika a salutat măsurile Guvernului dar a apreciat că ele ar trebui să intre în vigoare imediat şi nu începând cu data de 1 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...