Criza locuințelor, o problemă globală

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Fie că este vorba despre Statele Unite sau Europa, accesul la locuințe devine tot mai problematic. Fondul Monetar Internațional (FMI) indică cea mai gravă criză globală din ultimii peste zece ani.

Este un semn elocvent al crizei actuale. Primăvara trecută, un studiu realizat de Eurofound a arătat că, în Uniunea Europeană (UE), proporția tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care încă locuiesc cu părinții lor a crescut de la 24% în 2017 la 27% în 2022. În Statele Unite, un alt studiu al Biroului de Recensământ, publicat în noiembrie, arăta că un adult din trei, cu vârsta între 18 și 34 de ani, locuiește cel puțin cu unul dintre părinți.

La nivel global, posibilitatea de a avea o locuință – fie prin cumpărarea unui apartament, a unei case, fie prin închiriere – devine tot mai dificilă. Criza s-a globalizat. În ultima sa revistă trimestrială, Finance and Development, apărută în decembrie, FMI a măsurat amploarea acestei probleme. Studiul său, realizat în 40 de țări și bazat pe un indice de accesibilitate a locuințelor calculat pe baza ratelor ipotecare, arată o deteriorare semnificativă în ultimii doi ani.

Cu cât indicele este mai mare de 100, cu atât este mai ușor accesul la locuințe. Sub această valoare, dificultățile sunt reale. În Statele Unite, indicele a scăzut de la aproximativ 150 în 2021 la 85 în 2024. În Marea Britanie, indicatorul a coborât de la 105 la 70 în aceeași perioadă. „Scăderi similare au avut loc în Austria, Canada, Ungaria, Polonia, Portugalia, Turcia și țările baltice”, subliniază instituția.

„Pandemia și revenirea inflației care a urmat au declanșat cea mai gravă criză de accesibilitate la locuințe din ultimii peste zece ani”, afirmă Deniz Igan, responsabil pentru analiza macroeconomică la Banca Reglementelor Internaționale (BRI), într-unul dintre articolele revistei. El adaugă că „potrivit sondajelor de opinie realizate la nivel global, locuințele sunt considerate acum cea mai urgentă problemă pentru gospodării, depășind sănătatea și educația”.

Motivele crizei

Dificultatea tot mai mare a tinerilor de a-și găsi o locuință are multiple cauze: prețurile și dobânzile la credite sunt prea mari, construcția de locuințe este insuficientă, iar salariile nu cresc îndeajuns. FMI notează că prețurile imobiliare ajustate la inflație au crescut cu 32% la nivel global în deceniul încheiat în 2021.

Conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), costul unei locuințe în cele mai bogate țări membre a crescut cu 37% în termeni reali în ultimii zece ani, în timp ce salariile, în medie, nu au ținut pasul.

În Statele Unite, prețurile locuințelor au crescut cu peste 50% de la începutul pandemiei, iar ratele ipotecare aproape că s-au dublat, observă Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei americane, în aceeași revistă a FMI. „Plata dobânzilor pentru un nou credit ipotecar pe 30 de ani pentru o locuință medie s-a triplat aproape din 2019”, adaugă el.

Europa nu face excepție. În noiembrie, Elizabeth Kuiper și Javier Carbonell, directori ai European Policy Centre, remarcau că, în UE, locuințele reprezintă cea mai mare cheltuială pentru gospodării. „Problema s-a agravat în ultimii ani. Din 2010, prețurile locuințelor în UE au crescut cu 47%, iar chiriile cu 18%, mai repede decât inflația.”

Criza locuințelor în Europa

Costurile ridicate ale construcțiilor, creșterea dobânzilor și reducerea activității în acest sector au deprimat oferta de locuințe. Fabrice Lombardo, director la Swiss Life Asset Managers, avertizează: „În Europa, criza va dura. În timp ce populația este în creștere în majoritatea marilor orașe europene, cu excepția Parisului, stocurile disponibile de locuințe sunt în scădere. Crearea de noi locuințe durează între doi și patru ani”.

Povara locuințelor apasă disproporționat asupra familiilor cu venituri mici, tinerilor și locuitorilor orașelor. De exemplu, în Finlanda, Spania și Suedia, chiriașii cu venituri mici cheltuiesc peste 40% din venitul lor disponibil pe locuințe.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea unei acțiuni urgente pentru a rezolva această problemă, avertizând că lipsa soluțiilor ar putea alimenta deziluzia tinerilor, încurajându-i să sprijine partidele extremiste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Unsplash
Sebastian Burduja
Incendiu / FOTO: Unsplash
Plata taxelor / Foto: Arhivă
Nuuk, capitala Groelandei
Curtea Constituțională
Captură de ecran
Bani
Bursa de la București a închis ședința în CREȘTERE
Inel inteligent / FOTO: Captură ecran

Grupul Lufthansa vrea să angajeze mii de oameni

Dar nu va renunța nici la programul de reducere a...

Palatul Victoria noapteaz / Foto: Agerpres

Coaliția a decis când votăm noul președinte

La Palatul Victoria s-a încheiar cu puțin timp în urmă...

Bani / Foto: DCBusiness

Ce se întâmplă cu indemnizațiile sociale în 2025

Guvernanții au promis în 2024 că indemnizațiile se vor...

Ecranul concept extentibil al Samsung
Steagul UE

CE, replică dură pentru Mark Zuckerberg privind ”cenzura”

Comisia Europeană a respins miercuri acuzaţiile de...

Mario Draghi
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik

Criza locuințelor, o problemă globală

Fie că este vorba despre Statele Unite sau Europa,...

La bursă / FOTO: Freepik
Donald Trump

Trump ar putea declara stare de urgență economică națională

Are legătură cu planurile fiscale ale președintelui ales.

Hong Kong / sursa foto: Freepik.com
Wizz Air
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Avionul Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
TikTok / sursa foto: Freepik.com / Grinvalds
Blocaj / FOTO: Freepik
Volkswagen

Şefii Volkswagen au acceptat să li se taie din salarii

Luna trecută, conducerea Volkswagen şi sindicatele au...

Gaze naturale / Foto: Freepik

pixel