Cum și de ce viața pe Pământ va dispărea. Calculele experților

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Pamământul va deveni de nelocuit
Pamământul va deveni de nelocuit
Astăzi, oxigenul reprezintă aproximativ 21% din atmosfera Pământului. Natura sa bogată în oxigen este ideală pentru organismele mari și complexe, precum noi oamenii, care avem nevoie de acest gaz pentru a supraviețui. 

Dar la începutul istoriei Pământului, nivelurile de oxigen erau mult mai scăzute - și probabil că vor fi din nou scăzute în viitorul îndepărtat, scrie New Scientist.

Kazumi Ozaki de la Universitatea Toho din Funabashi, Japonia și Chris Reinhard de la Georgia Institute of Technology din Atlanta au modelat sistemele climatice, biologice și geologice ale Pământului pentru a vedea modul în care se vor schimba condițiile atmosferice de pe Pământ.

Cercetătorii spun că atmosfera Pământului va menține niveluri ridicate de oxigen pentru următorii miliarde de ani înainte de a reveni dramatic la niveluri scăzute care amintesc de cele care existau înainte de ceea ce este cunoscut sub numele de Marele Eveniment de Oxidare de acum aproximativ 2,4 miliarde de ani.

„Am descoperit că atmosfera oxigenată a Pământului nu va fi o caracteristică permanentă”, spune Ozaki.

Motivul principal al schimbării este că, pe măsură ce soarele nostru îmbătrânește, va deveni mai fierbinte și va elibera mai multă energie. Cercetătorii calculează că acest lucru va duce la o scădere a cantității de dioxid de carbon din atmosferă, deoarece CO2 absoarbe căldura și apoi se descompune.

Ozaki și Reinhard estimează că peste un miliard de ani, nivelurile de dioxid de carbon vor deveni atât de scăzute, încât organismele care folosesc fotosinteza - inclusiv plantele - vor fi incapabile să supraviețuiască și să producă oxigen. Extincția în masă a acestor organisme fotosintetice va fi principala cauză a reducerii uriașe a oxigenului.

Citește și: DESCOPERIRE care va ZGUDUI omenirea. Experții EXPLICĂ

„Scăderea oxigenului va fi extremă - vorbim de aproximativ un milion de ori mai puțin oxigen decât există astăzi”, spune Reinhard.

Cercetătorii estimează, de asemenea, că va exista o creștere concomitentă a metanului la niveluri de până la 10.000 de ori mai mari decât cantitatea din atmosferă astăzi.

Odată ce schimbările din atmosfera Pământului încep să aibă loc, acestea vor progresa rapid: calculele echipei sugerează că atmosfera și-ar putea pierde oxigenul în decurs de doar 10.000 de ani.

„Biosfera nu se poate adapta la o schimbare atât de dramatică a mediului”, spune Ozaki.

După aceea, viața pe Pământ va fi exclusiv microbiană, spune Reinhard. „O lume în care multe dintre bacteriile anaerobe și primitive se ascund în prezent în umbră va prelua din nou”.

Viața terestră va înceta să existe, la fel ca și viața acvatică. Stratul de ozon - care este alcătuit din oxigen - se va epuiza, expunând Pământul și oceanele sale la niveluri ridicate de lumină ultravioletă și căldură de la soare.

Așadar peste un miliard de ani, atmosfera Pământului va conține foarte puțin oxigen, făcându-l nelocuibil pentru viața aerobă complexă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta
Foto: Mihai Ciobanu
Donald Trump
Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Medic de familie / Foto: Freepik
Marco Rubio și Wang Yi, la Kuala Lumpur
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
UE vrea mai mulți bani la buget
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...


pixel