Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Așadar, cum spuneam și mai sus, atât românii din țară cât și cei de peste hotare care încă nu s-au pensionat şi care nu au fost asiguraţi sau nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în anumite perioade, pot încheia, până la 31 august 2023, un contract de asigurare prin care îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru de cel mult 6 ani anteriori.
Contractul de asigurare socială reprezintă asigurarea în sistemul public de pensii, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă și se încheie în formă scrisă între persoană interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casă teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
La încheierea contractului de asigurare socială, asiguratul va completă o declaraţie, conform modelului prevăzut de lege, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte condiţiile cumulative, conform legii.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între dată împlinirii vârstei de 18 ani şi dată împlinirii vârstei standard de pensionare.
Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la dată încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2022.
Plata privind contribuțiile asigurărilor sociale se face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, până la 31 august.
Contractul de asigurare socială îşi încetează aplicabilitatea la data la care contribuţia de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.
Documente necesare:
Cartea de identitate în original plus o copie;
Formular deschidere contract în două exemplare;
Declarație protecție date;
Declarație pe propria răspundere.
În cazul românilor cu cetățenie străină și cu domiciliul în alt stat este necesar pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovadă identității persoanei și a cetățeniei.
Citește și:
Află când te poţi pensiona anticipat, anticipat parţial sau pentru limită de vârstă. Precizările Casei de Pensii
Există un mod foarte simplu de a afla exact când vă puteţi pensiona.
Casa Naţională de Pensii Publice a creat o aplicaţie menită a le spune românilor anul şi luna în care se vor putea pensiona. Cei care doresc să facă acest lucru trebuie să acceseze aplicaţia de pe siteul Casei de Pensii - click aici - şi să introducă în căsuţele aferente data naşterii, sexul şi codul care apare la accesare. Ulterior, oamenii vor afla când vor putea ieşi la pensie anticipat, anticipat parţial sau pentru limită de vârstă.
"Datele de mai jos sunt cu caracter informativ. Pentru informaţii complete vă rugăm să vă adresaţi Casei Teritoriale de Pensii de care aparţineţi. Aceste informaţii sunt calculate pentru condiţii normale de muncă în sectorul civil", transmite Casa Naţională de Pensii Publice.
Vezi şi:
Pensia anticipată. Cum se calculează, recalculează şi cum se trece la cea pentru limită de vârstă. Exemplu concret
Persoanele care au fost angajate și care au îndeplinit stagiul de cotizare pot beneficia de trei tipuri de pensie, respectiv pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată și pensie anticipată parțial.
Pot beneficia de pensie anticipată, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de legea nr. 263/2010 cu modificarile si completarile ulterioare.
Pensia anticipată parţială se poate acorda, la cerere, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...