De ce ambițiile lui Sam Altman fac Bruxelles-ul să tremure
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Acesta este viitor, iar Altman vrea să ia totul / FOTO: Freepik
Acesta este viitor, iar Altman vrea să ia totul / FOTO: Freepik
Proiectul lui Sam Altman ar putea impulsiona industria de semiconductoare din Statele Unite, în detrimentul Europei, care oricum cam bate pasul pe loc pe acest segment.

După software, procesoare. La mai puțin de un an de când a cucerit planeta cu ChatGPT, aplicația de inteligență artificială concepută de inginerii săi de la OpenAI, Sam Altman are alte planuri. De data aceasta, după cum a dezvăluit Wall Street Journal, este vorba despre creșterea producției de semiconductori. 

Tânărul magnat din California plănuiește pur și simplu să strângă trilioane de dolari pentru a crea noi unități de producție pentru aceste procesoare de înaltă tehnologie, esențiale pentru a duce mai departe inteligența artificială. O adevărată revoluție industrială, pe care intenționează să o orchestreze ca prioritate în Statele Unite, cu ajutorul campionului mondial al disciplinei, taiwanezul TSMC.

Suficient pentru a accelera lupta intensă dintre Statele Unite, Asia, dar și Europa, care încearcă de câțiva ani să implementeze o nouă politică încerecarea de a compensa întârzierea industrială din acest sector. Pentru că astăzi semiconductorii sunt în principal în mâinile Asiei, care concentrează aproximativ 80% din capacitatea globală de producție. Și mai ales Taiwanul prin Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), numărul unu mondial incontestabil, cu mult înaintea rivalului sud-coreean Samsung. Doar insula Taiwan reprezintă peste 60% din producția globală.

Germania, câștigătoare a European Chips Act

Pentru a-și limita dependența de micul stat insular, din ce în ce mai amenințat de China, Europa și Statele Unite caută să atragă specialiști din sector pentru a deschide fabrici capabile să producă aceste componente electronice devenite esențiale pentru economia lor. Bătrânul Continent și-a dedicat astfel un plan de investiții de 43 de miliarde de euro cu scopul de a-și dubla cota de piață până în 2030, care astăzi reprezintă abia 10% din producția globală.

Germania ar trebui să fie marele câștigător al acestui European Chips Act, deoarece această țară ar urma să găzduiască cele mai mari fabrici de procesoare. În Dresda, în estul țării, TSMC ar trebui să instaleze primul său site european până în 2027, în parteneriat cu olandezii NXP Semiconductors și germanii Infineon și Bosch. O investiție în valoare de 10 miliarde de euro, subvenționată pe jumătate de Germania și la care gigantul taiwanez va contribui doar cu 3,5 miliarde de euro. 

Olaf Scholz nu a ezitat să cheltuiască încă 9,9 miliarde de euro, sau cu 3 miliarde mai mult decât era planificat inițial, pentru a convinge Intel din California, producător de procesoare pentru PC, să vină să implementeze una dintre cele mai avansate tehnologii ale sale de producție. Cu sediul în Magdeburg, această mega-fabrică în valoare totală de 30 de miliarde de euro va fi cel mai mare site european de semiconductori la inaugurarea sa, programată tot pentru 2027. Guvernul federal german a rezervat un plic suplimentar de 20 de miliarde de euro, în vederea deschiderii altor fabrici pe teritoriul său.

O palmă pentru Emmanuel Macron, care spera că-l va putea convinge pe Pat Gelsinger, șeful Intel, să vină să producă pe pământ francez. Parisul a alocat, totuși, un buget de 2,9 miliarde de euro noii fabrici de semiconductori a producătorului franco-italian STMicroelectronics din Crolles, lângă Grenoble. Capacitățile de producție ale site-ului, care reprezintă o investiție totală de 7,5 miliarde de euro, vor fi parțial operate de compania americană GlobalFoundries.

Citește și OpenAI: Sam Altman, stăpânul lumii?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel