Decizie istorică a PE: UE are primele norme pentru combaterea violenței împotriva femeilor
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Violență domestică / Foto: Freepik
Violență domestică / Foto: Freepik
Parlamentul European a luat azi o decizie istorică prin aprobarea normelor Uniunii Europeme pentru combaterea violenței împotriva femeilor.

Noile norme au ca scop prevenirea violenței de gen și protejarea victimelor acesteia, în special a femeilor și a victimelor violenței domestice.

Parlamentul a adoptat miercuri primele norme UE privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Directiva solicită legi mai puternice împotriva violenței cibernetice, o mai bună asistență pentru victime și măsuri de prevenire a violului.

Noile norme interzic mutilarea genitală a femeilor și căsătoriile forțate și trasează orientări speciale pentru infracțiunile comise online, cum ar fi divulgarea de informații private și cyberflashing.

Noua legislație va include o listă mai lungă de circumstanțe agravante pentru infracțiunile care implică sancțiuni mai severe, cum ar fi infracțiunile împotriva personalităților publice, a jurnaliștilor sau a apărătorilor drepturilor omului. Lista include, de asemenea, intenția de a pedepsi victimele pe baza sexului, a orientării sexuale, a culorii pielii, a religiei, a originii sociale sau a convingerilor politice, precum și dorința de a menține sau de a restabili "onoarea".

Serviciile de sănătate sexuală și reproductivă trebuie să fie disponibile

Siguranța și bunăstarea victimelor ar trebui să fie prioritare, inclusiv prin accesul la locuințe protejate. Asistența medicală ar trebui să fie făcută accesibilă, inclusiv serviciile de sănătate sexuală și reproductivă. Autoritățile statelor membre vor avea obligații sporite de raportare și de colectare a probelor și vor trebui să sensibilizeze publicul cu privire la faptul că sexul fără consimțământ este considerat o infracțiune penală.

Ce urmează

Noile norme vor intra în vigoare la douăzeci de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre au la dispoziție trei ani pentru a pune în aplicare dispozițiile.

Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE) a estimat că costul violenței de gen în UE se ridică la 366 de miliarde de euro pe an. Violența împotriva femeilor reprezintă 79 % din acest cost, în valoare de 289 de miliarde de euro. Viața umană, durerea și suferința nu au un preț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel