Demers pentru ca militarii şi poliţiştii condamnaţi pentru corupţie să piardă pensia de serviciu
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă pentru modificarea art.(71 indice 1) alin.(1) și (2) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.

Concret, propunerea legislativă îi vizează pe poliţiştii şi militarii condamnaţi pentru faptele de corupţie care, dacă acest proiect va fi adoptat şi promulgat, vor pierde pensiile de serviciu. 

"În ultimii ani, tot mai multe infracţiuni de corupţie, de serviciu sau infracţiuni în legătură cu acestea ori infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei au fost săvârşite de lucrătorii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau din cadrul Ministerul Apărării Naţionale. Acest fapt este confirmat atât de mass-media, cât şi prin comunicatele transmise de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sau structurile teritoriale ale acestora.

(...) Prin prezenta propunere legislativă, s-ar descuraja comiterea unor infracţiuni de corupţie, infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, infracţiuni de serviciu sau infracţiuni în legătură cu acestea ori infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de către militari, poliţişti sau funcţionari publici cu statut special care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru infracţiunile menţionate anterior", se arată în expunerea de motive a proiectului.

 

Iată ce prevede proiectul: 

 

Articol unic. -Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La art. 71*, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(1) Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv ori pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, o infracţiune de serviciu sau o infracţiune în legătură cu acestea, o infracţiune contra înfăptuirii justiţiei ori o infracţiune contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.”

2. La art. 71*, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) în cazul condamnării definitive sau a amânării aplicării pedepsei în cazul unui pensionar militar pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute la alin. (1), în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele de judecată au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul pentm care s-a pronunţat hotărârea de condamnare sau de amânare a aplicării pedepsei, informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei de serviciu.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Foto: pexels.com
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com

pixel