Demers pentru ca militarii şi poliţiştii condamnaţi pentru corupţie să piardă pensia de serviciu

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă pentru modificarea art.(71 indice 1) alin.(1) și (2) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.

Concret, propunerea legislativă îi vizează pe poliţiştii şi militarii condamnaţi pentru faptele de corupţie care, dacă acest proiect va fi adoptat şi promulgat, vor pierde pensiile de serviciu. 

"În ultimii ani, tot mai multe infracţiuni de corupţie, de serviciu sau infracţiuni în legătură cu acestea ori infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei au fost săvârşite de lucrătorii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau din cadrul Ministerul Apărării Naţionale. Acest fapt este confirmat atât de mass-media, cât şi prin comunicatele transmise de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sau structurile teritoriale ale acestora.

(...) Prin prezenta propunere legislativă, s-ar descuraja comiterea unor infracţiuni de corupţie, infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, infracţiuni de serviciu sau infracţiuni în legătură cu acestea ori infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de către militari, poliţişti sau funcţionari publici cu statut special care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru infracţiunile menţionate anterior", se arată în expunerea de motive a proiectului.

 

Iată ce prevede proiectul: 

 

Articol unic. -Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La art. 71*, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(1) Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv ori pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, o infracţiune de serviciu sau o infracţiune în legătură cu acestea, o infracţiune contra înfăptuirii justiţiei ori o infracţiune contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.”

2. La art. 71*, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) în cazul condamnării definitive sau a amânării aplicării pedepsei în cazul unui pensionar militar pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute la alin. (1), în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele de judecată au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul pentm care s-a pronunţat hotărârea de condamnare sau de amânare a aplicării pedepsei, informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei de serviciu.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel