Distribuirea primei tranșe cu ajutoare alimentare pe 2024. Precizări făcute de MIPE

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pachete ajutoare alimentare
Pachete ajutoare alimentare
În anul 2024, pachetele cu alimente de bază se vor distribui de două ori (o dată la șase luni) însă cantitatea totală a acestora este diminuată față de 2023.

În conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 115 din 2023, în perioada 2024-2027 vor fi implementate două măsuri esențiale pentru sprijinirea categoriilor de persoane defavorizate: tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, precum și pachete cu produse alimentare.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 70/2024, normele programului specifică faptul că pachetele cu produse alimentare vor trebui ridicate personal de către beneficiari. Aceștia vor trebui să prezinte un act de identitate valabil, iar identitatea lor va fi verificată pe listă, urmând să semneze pentru primirea produselor.

În luna martie 2024, Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 702/2024 a stabilit prima listă a produselor incluse în pachetele alimentare. Această listă a fost recent modificată prin Ordinul nr. 1977/2024, publicat vineri, 24 mai.

Distribuirea pachetelor cu alimente se va realiza personal de la centrele de distribuire din localitățile de domiciliu ale beneficiarilor. Autoritățile administrației publice locale vor stabili amplasarea acestor centre. Totuși, pentru destinatarii finali nedeplasabili, autoritățile locale vor asigura livrarea pachetelor la domiciliul sau reședința acestora.

Valoarea pachetelor alimentare în acest an este de cel mult 125 de lei, acestea urmând să fie acordate o dată la șase luni persoanelor cu venituri mici. Beneficiarii includ cei care primesc ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii sau cei care se află în situații critice de viață. Stabilirea existenței unei astfel de situații se va face printr-o anchetă desfășurată de autoritățile locale.

Aceste măsuri sunt menite să ofere un sprijin concret și constant persoanelor aflate în dificultate, asigurându-se astfel un nivel minim de bunăstare și securitate alimentară pentru cele mai vulnerabile categorii din societate.

Lista actualizată cu alimente

Tip de ambalajCantitate
Lapte UHT1 x 1 l
Ulei1 x 1 l
Făină albă de grâu3 x 1 kg
Orez1 x 1 kg
Mălai3 x 1 kg
Paste făinoase2 pungi x 400 g
Zahăr tos3 x 1 kg
Carne porc conservă3 x 300 g
Pate porc 4 x 200 g
Roșii în bulion2 x 400 g
Conservă mazăre2 x 400 g
Gem fructe1 x 360 g

Categoriile de persoane care pot beneficia de asistență materială de bază acordate în cadrul proiectului finanțat din POAD sunt:

- persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în anumite condiții.

La solicitarea DCBusiness privind data la care vor fi distribuite ajutoarele, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că: ”Achiziția pentru implementarea acestei măsuri urmează să fie făcută în scurt timp. Vom reveni cu informații referitoare la distribuirea primei tranșe cu ajutoare alimentare, imediat ce vor fi disponibile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...


pixel