Document exploziv care dezvăluie intențiile lui Putin

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Un document intern al Ministerului de Externe al Rusiei pe care au pus mâna jurnaliștii de la Washington Post. 

Escaladare în Orientul Mijlociu, conflict în jurul Taiwanului, campanii de propagandă... Un text intern al Ministerului de Externe al Rusiei dezvăluit de „Washington Post” confirmă pentru prima dată strategia Moscovei împotriva Washingtonului și a aliaților lui.

Kremlinul încearcă să formeze alianțe împotriva Statelor Unite, apropiindu-se de China, Iran și Coreea de Nord, cu scopul declarat, de altfel, de a schimba actualul raport de putere prin ceea ce Moscova afirmă că este noua ordine mondială. Așa scrie, negru pe alb, într-un text intern al guvernului rus, al cărui conținut l-a dezvăluit „Washington Post”.

Pentru prima dată, acest document clasificat remis cotidianului american de un serviciu european de informații confirmă și codifică oficial ceea ce mulți membri ai elitei moscovite consideră a fi un război hibrid împotriva Occidentului.

Intitulat „Conceptul de politică externă a Federației Ruse”, documentul din 2023 recomandă crearea unui ”mecanism de depistare a punctelor vulnerabile din politica externă și internă a statelor occidentale, în vederea dezvoltării de măsuri practice menite să-i slăbească pe oponenții Rusiei”.

Campanii de propagandă

Ministerul rus de Externe solicită o „campanie de informare ofensivă” și alte măsuri care să acopere numeroase domenii de activitate, de la „militar, politic, economic și comercial, la psihologia informațională” împotriva unei „coaliții de țări neprietenoase” condusă de SUA. Scopul: subminarea sprijinului occidental pentru Ucraina și tulburarea situației interne din Statele Unite și țările europene prin campanii de propagandă care susțin politicile izolaționiste și extremiste.

Documentul mai precizează că rezultatul războiului Rusiei în Ucraina „va determina în mare măsură contururile viitoarei ordini mondiale”. Moscova vede rezultatul invaziei sale ca fiind indisolubil legat de capacitatea sa – și de cea a altor națiuni autoritare – de a-și impune voința la scară globală.

Alte puncte din document sugerează că Moscova alimentează conflictul dintre Statele Unite și China din cauza Taiwanului, pentru a apropia Rusia și China, precum și pentru „escaladarea situației din Orientul Mijlociu în jurul Israelului, Iranului și Siriei.

Recentul drept de veto al Rusiei privind extinderea monitorizării de către ONU a sancțiunilor împotriva Coreei de Nord cu privire la programul său de arme nucleare și rachete balistice, care a încheiat paisprezece ani de cooperare, este exemplul perfect că lucrările prevăzute în documentul clasificat sunt deja în desfășurare.

Potrivit „Washington Post”, Ministerul rus de Externe a declarat într-un comunicat că nu comentează „existența sau inexistența documentelor interne ale ministerului”. Adăugând că „starea de spirit (a Kremlinului) este de a combate decisiv măsurile agresive luate de Occidentul colectiv în cadrul războiului hibrid lansat împotriva Rusiei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel