Embargo. Cât petrol importa SUA din Rusia. Contre în Camera reprezentanților

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
JOe Biden nu mai vrea petrolul rușilor / Foto: Pxhere
JOe Biden nu mai vrea petrolul rușilor / Foto: Pxhere
Joe Biden a anunțat noaptea trecură că renunță la importul de petrol și gaze din Rusia.

Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite ale Americii renunță la petrolul, gazul și cărbunele din Rusia și a pornit ”guerrila” legală împotriva oligarhilor ruși, într-un nou efort de a impune sancțiuni economice după ce Vladimir Putin a pornit invazia Ucrainei.

Conform datelor oficiale, SUA a importat în 2021 3.090.910 de mii de barili de petrol și produse petroliere în total din care din Rusia a importat 245.194 de mii de barili.

În ceea ce privește gazele, SUA nu importă această resursă din Rusia.

Bursele resimt decizia

După acest anunţ, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a urcat cu 5,4%, până la 129,91 de dolari. Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a crescut duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.

Şi Marea Britanie a anunţat că va renunţa la importurile de petrol şi gaz rusesc până la finalul lui 2022.

În 2021, SUA au importat în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid al Washingtonului. De asemenea, SUA importă cantităţi reduse de cărbune rusesc.

Citește și: Banca Centrală a Rusiei ia măsuri fără precedent. Încep interdicțiile

Biden a estimat o creştere suplimentară a preţurilor la energie, ca rezultat al "războiului lui Putin", dar s-a angajat să facă tot ce este posibil pentru a minimaliza impactul asupra americanilor. El a avertizat companiile energetice americane să nu exploateze situaţia, profitând de evoluţia preţurilor.

Luni, vicepremierul rus şi ministrul Energiei, Aleksandr Novak, a avertizat că preţul petrolului ar putea trece de 300 de dolari barilul, în cazul în care Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană interzic importurile de petrol din Rusia.

Contre interne în SUA pe tema embargoului

Un vot planificat în Camera Reprezentanților asupra legislației care interzice importurile de petrol rusesc în SUA a fost amânat, chiar dacă președintele Joe Biden a trecut marți la o acțiune executivă, pe fondul presiunii politice tot mai mari în acest sens.

A existat un val de susținere publică pentru interzicerea importurilor de energie rusească, în timp ce președintele Vladimir Putin își intensifică asaltul asupra Ucrainei, dar disputele dintre cele două partide politice au apărut marți târziu și au încetinit adoptarea proiectului de lege. 

Democrații se așteaptă acum să organizeze votul miercuri, aducându-l în plen. Dar nu este clar dacă președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, are sprijinul întregului său grup parlamentar și al republicanilor pentru a promova rapid legislația. 

Reprezentantul republican din Texas, Kevin Brady, a declarat că dorește să avanseze cu un proiect de lege care include un efort bipartizan care ar revoca statutul de relații comerciale normale permanente al Rusiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr

pixel