Emiratele Arabe vor să dea lovitura, cumpărând un gigant european al chimiei
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Grupul german Covestro / FOTO: Wikipedia
Grupul german Covestro / FOTO: Wikipedia
Grupul petrolier emirat Adnoc a făcut o ofertă de cumpărare a unuia dintre giganții industriei chimice a Europei, Covestro. Negocierile sunt încă în curs de derulare, dar discuțiile sunt deja „concrete”.

Se intră în fața de „negocieri concrete”. Va da Emirati Adnoc o mare lovitură pe piața europeană și va cumpăra gigantul chimic Covestro? Operațiunea, aflată pe drumul cel bun potrivit publicației Boursorama, evaluează Covestro la 11,72 miliarde de euro. Dacă CEO-ul Markus Steilemann susține că „s-au făcut progrese însemnate în discuțiile cu Adnoc”, comunicatul de presă al grupului german păstrează un ton mai prudent: „În prezent, nu este sigur că negocierile viitoare vor avea ca rezultat o tranzacție”. Totuși, discuțiile sunt avansate având ca „punct de plecare o posibilă ofertă de 62 de euro pe acțiune”, precizează același comunicat.

Efect pe bursă

Acțiunea Covestro, grup specializat în polimeri (poliuretan, policarbonat etc.) și chimicale, a crescut 6,95%, până la 54,80 euro după acest anunț. La rândul său, compania națională de petrol emirate a salutat „decizia lui Covestro de a începe o fază de due diligence pe baza ultimei oferte”. Dacă primele discuții dintre cele două grupuri au fost dezvăluite în septembrie anul trecut, acestea au loc de fapt de câteva luni, dar inițial, prețul de răscumpărare menționat a oscilat între 55 și 57 de euro pe acțiune, am aflat Bloomberg.

De ce?

Dacă există un acord, acesta va fi supus rezultatelor unui așa-numit audit de „due diligence”. Este o procedura de consultare a conturilor firmei, achizitionate de potențialul cumpărător. De ce este Adnoc, unul dintre cei mai importanți exportatori de țiței din lume, interesat de Covestro? Gigantul chimic german a dezvoltat experiență în reciclare chimică și reutilizare CO2, iar portofoliul său de produse oferă acces la piețe precum vehiculele electrice, adezivii și izolația termică.

O criză gravă

Deși sectorul chimic este crucial pentru PIB-ul german, acesta trece în prezent printr-o criză gravă din cauza creșterii costurilor cu energia și a întreruperii livrărilor de gaze rusești, amintește, la rândul lui, cotidianul econmic La Tribune. „Interesul Adnoc pentru compania noastră subliniază poziția noastră puternică ca unul dintre cei mai importanți producători mondiali de materiale plastice de înaltă calitate și ca pionier pe calea unei economii circulare”, declara în septembrie anul trecut, Markus Steilemann. În cazul unui acord, cele două grupuri ar putea astfel dezvolta sinergii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...

Germania construiește primul său terminal terestru de GNL

Germania deschide un nou terminal de gaz natural...

Ciolacu pare să nu fi înțeles nemulțumirile contabililor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați...

Spălare de bani: Turcia, eliminată de pe „lista gri” a GAFI

„Datorită măsurilor bune care au fost adoptate, Turcia a...

Nokia face o achiziție de 2,3 ​​miliarde de dolari

Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

Rata șomajului a scăzut în România

Rata şomajului în România se situa, la finele lunii mai, la 3,09%, cu 0,01...

Rusia pregătește o nouă surpriză legată însă de GNL

Când trebuie să faci rost de bani, rușii sunt dispuși la...


pixel