Exploatarea gazelor din Marea Neagră. E.ON: ”În România, situaţia este diferită”

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Spre deosebire de alte țări, România are un mare avantaj
Spre deosebire de alte țări, România are un mare avantaj
Reprezentanții companiei energetice E.ON au comentat anunțul privind planul de dezvoltare a zăcămintelor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, subliniind particularitatea României. 

"Anunţul oficial privind planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale din Marea Neagră, precum şi începerea lucrărilor la conducta care va transporta gazele naturale din perimetrul offshore sunt semnale extrem de importante pentru consolidarea securităţii energetice a României şi argumente pentru a reconfirma importanţa gazelor naturale în cadrul tranziţiei energetice", au apreciat reprezentanţii E.ON. 

Avantajul României

Potrivit estimărilor lor, "spre deosebire de multe ţări din UE, România are avantajul de a deţine propriile resurse (semnificative) de gaze naturale şi se bucură de o dependenţă redusă de gazele din import. Aceste resurse de gaze naturale, pentru exploatarea cărora s-au investit sume importante, trebuie folosite pentru a asigura tranziţia către un sector energetic fără combustibili fosili. Iar acest lucru trebuie făcut într-un termen rezonabil, mai lung decât cel propus de Comisia Europeană, timp care să fie folosit investind în capacităţi de producţie de energie verde, dar şi în infrastructura care să fie capabilă să preia toată această energie", subliniază sursa citată.

Provocări mari din punctul de vedere al costurilor

Totodată, reprezentanţii companiei de energie semnalează că abordarea "totul electric" poate fi o soluţie pentru ţările care nu au propriile rezerve de gaze naturale, dar sunt provocări foarte mari din punct de vedere al costurilor economice şi al pregătirii reţelelor.

"În România, situaţia este diferită deoarece, pe lângă rezervele semnificative de gaze naturale, există şi o vastă infrastructură. Această infrastructură, însumând circa 70.000 de kilometri, care deserveşte industria şi milioane de oameni cu căldură, apă caldă şi pentru gătit, este una cheie pentru decarbonizarea pe termen lung a sectorului încălzirii. Împreună cu reţelele existente, tranziţia la energia curată poate fi mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor, iar beneficiile pentru consolidarea securităţii energetice pe termen lung sunt evidente", explică ei.

Un proces de durată

Iată de ce, adaugă sursa menţionată, este important să rămânem concentraţi pe investiţiile destinate consolidării şi extinderii infrastructurii de gaze naturale în acord cu decizia strategică de a considera gazele naturale drept combustibil de tranziţie, în paralel cu accelerarea cercetării rolului pe care infrastructura naţională de gaze naturale îl deţine în acomodarea gazelor verzi şi, în special, a hidrogenului.

"Trecerea la sisteme de încălzire sustenabile va fi un proces de durată, iar centralele pe hidrogen, alături de pompele de căldură şi sistemele alternative de termoficare (ape geotermale etc.), sunt printre cele mai promiţătoare soluţii la momentul de faţă pentru încălzirea sustenabilă a locuinţelor. Însă nu este posibilă pe termen mediu şi chiar lung încălzirea locuinţelor doar cu pompe de căldură, în principal pentru că reţelele de electricitate din România nu au fost proiectate pentru a susţine încălzirea a milioane de locuinţe, iar în secundar din perspectiva costului ridicat al acestora", se mai arată în comunicat.

E.ON doreşte să contribuie la tranziţia către energia fără emisii inclusiv pentru zona de încălzire, care în prezent se bazează în mare măsură pe gazele naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel