Explozie la granița Poloniei cu Ucraina. Biden, despre bombardamentele rușilor: Sunt inconștienți

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Polonia a declarat că o rachetă de fabricație rusească este probabil vinovată de moartea a doi cetățeni polonezi într-o explozie produsă marți în apropierea graniței cu Ucraina, o explozie care a stârnit îngrijorare într-o zi în care Rusia a lansat atacuri cu rachete pe scară largă asupra Ucrainei.

UPDATE: Agenția de știri Reuters care citează Asssociates Press relatează că din primele cercetări desfășurate la locul incidentului, se pare că racheta care a lovit Polonia a fost lansată de forțele Ucrainene și care viza rachete rusești.

Polonia a organizat o reuniune de urgență a consiliului național de securitate și apărare a țării, iar președintele Andrzej Duda a declarat că este "foarte probabil" să solicite invocarea articolului 4 din Carta Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, în temeiul căruia membrii se consultă atunci când integritatea teritorială sau securitatea unei națiuni a fost amenințată.

În timp ce Ministerul polonez de Externe a declarat că racheta a fost fabricată de Rusia, dl Duda a declarat reporterilor: "Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusească, dar totul este încă în curs de investigare în acest moment".

El a adăugat: "Nu avem nicio dovadă concludentă în acest moment cu privire la cine a lansat această rachetă".

Atât armata rusă, cât și cea ucraineană ar putea folosi rachete de fabricație rusească din epoca sovietică, au notat analiștii militari.

Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei, l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a cere "explicații detaliate imediate" pentru explozie, potrivit unui comunicat al ministerului.

Președintele Biden s-a alăturat miercuri dimineață unei reuniuni de urgență a liderilor din Grupul celor 7 națiuni bogate, în marja summitului Grupului celor 20 de națiuni de la Bali, Indonezia, pentru a discuta despre situația din Polonia. Întrebat de reporteri după reuniune dacă racheta a fost lansată din Rusia, el a sugerat că nu a fost așa, scrie The New York Times.

"Există informații preliminare care contestă acest lucru", a spus el. "Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet". Dar el a adăugat că "traiectoria" rachetei face improbabil "ca aceasta să fi fost lansată din Rusia".

Reacția Rusiei

Kremlinul a negat implicarea în explozie și nu există nicio dovadă imediată a unei lovituri intenționate. Un atac deliberat ar avea consecințe mai ample și mult mai grave, deoarece Polonia - spre deosebire de Ucraina - este membră NATO. Carta alianței îi obligă pe membrii săi la apărare reciprocă, afirmând că un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Acest lucru ar putea fi interpretat ca necesitând un răspuns concertat la explozia din Polonia.

Liderii NATO și ai G7 au emis o declarație prin care își oferă "sprijinul și asistența deplină în cadrul anchetei în curs din Polonia". Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, și șeful Statului Major Întrunit, generalul Mark A. Milley, au vorbit cu omologii lor polonezi. Dl Austin l-a asigurat pe ministrul polonez al apărării "de angajamentul de fier al Statelor Unite de a apăra Polonia și de disponibilitatea Departamentului Apărării de a asista Polonia în orice investigație a incidentului".

Confruntați cu perspectiva ca războiul din Ucraina să se extindă într-o a treia țară, ambasadorii NATO au planificat să se întâlnească miercuri dimineață la Bruxelles pentru a discuta situația, potrivit a doi diplomați din țările NATO care au vorbit sub protecția anonimatului.

Explozia a avut loc în satul Przewodow, la aproximativ șase kilometri nord de granița cu Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a negat orice implicare. Pe Telegram, ministerul a scris că orice declarații ale oficialilor polonezi sau ale mass-mediei despre rachetele rusești care au lovit satul au fost o "provocare deliberată".

"Nu au fost efectuate lovituri asupra țintelor din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze", a precizat ministerul.

Operațiuni declanșate de Polonia

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, a declarat că au fost puse în aplicare proceduri speciale, inclusiv creșterea pregătirii de luptă a anumitor unități militare.

Rusia a lansat marți un atac cu rachete pe scară largă asupra Ucrainei, cu aproximativ 90 de rachete care au vizat în principal infrastructura electrică a țării. Regiunea ucraineană Volyn, unde au fost raportate marți atacuri cu rachete rusești, se află peste graniță de Przewodow.

Explozia care a avut loc atât de aproape de graniță a ridicat posibilitatea ca aceasta să fi fost rezultatul unei rachete rătăcite sau rămășițele unei rachete care a fost doborâtă de sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei. Forțele aeriene ucrainene au declarat că 70 de rachete rusești care se apropiau au fost doborâte marți. Un fragment dintr-o rachetă distrusă a lovit o clădire rezidențială din Kiev, provocând moartea unei persoane.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat într-o postare pe Twitter că explozia din Polonia nu a fost cauzată de o rachetă ucraineană de apărare aeriană.

Reacția Ucrainei

Deși cauza exploziei a rămas neclară - inclusiv dacă a implicat muniții sau a fost cauzată de altceva - președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a profitat de rapoartele privind posibila implicare a Rusiei, numindu-le dovezi ale "unei escaladări foarte semnificative".

De la începutul invaziei, aliații occidentali ai Ucrainei, inclusiv Statele Unite, au încercat să mențină luptele limitate la teritoriul ucrainean și să evite o confruntare directă între NATO și Rusia, chiar dacă membrii NATO au furnizat un flux constant de arme Kievului.

Președintele Biden a promis sprijin pentru o anchetă completă a exploziei care a ucis miercuri două persoane în Polonia, dar a sugerat reporterilor că racheta care a detonat probabil nu a fost lansată din Rusia.

Din comentariile președintelui nu a fost clar dacă s-a referit la faptul că nu este probabil ca racheta să fi fost lansată din interiorul granițelor teritoriale ale Rusiei sau că nu este probabil să fi fost lansată de forțele rusești din Ucraina sau din altă parte.

Biden așteaptă mai multe informații

Întrebat de un reporter dacă racheta "a fost trasă din Rusia", dl Biden a răspuns: "Există informații preliminare care contestă acest lucru".

"Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet", a spus el. Dar "traiectoria" rachetei face improbabil "ca aceasta să fi fost lansată din Rusia", a adăugat el.

Biden și aliații săi, inclusiv liderii din Grup al celor 7 națiuni și din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, au convocat o reuniune de urgență pentru a discuta despre explozie în marja summitului Grupului celor 20 de pe insula indoneziană Bali. În scurtele remarci de după aceea, liderul de la Casa Albă a declarat că liderii au convenit să sprijine ancheta poloneză privind explozia.

"Mă voi asigura că ne vom da seama exact ce s-a întâmplat", a spus dl Biden. "Și apoi ne vom da seama în mod colectiv care este următorul pas și cum să procedăm".

Președintele a continuat să critice ultima rundă de atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei, care a întrerupt marți alimentarea cu energie electrică pentru milioane de ucraineni, într-unul dintre cele mai ample atacuri aeriene de când forțele Moscovei au invadat Ucraina în februarie.

"Ceea ce fac a fost total inconștient. Total inconștient", a declarat Biden. "În momentul în care lumea s-a reunit la G20 pentru a îndemna la dezescaladare, Rusia a ales să escaladeze în Ucraina, în timp ce noi ne întâlnim".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel