Trei noi programe de finanțare nerambursabilă lansate de FNGCIMM

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii se alătură inițiativei Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului care va lansa o serie de trei programe cu finanțare nerambursabilă: Programul național de microindustrializare, Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață și Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, se spune într-un comunicat remis redacției DCBusiness.

Accesarea programelor se face pe principiul, ”primul venit, primul servit” exclusiv prin intermediul platformei www.programenationale2023.ro. etapa preînscrierilor începând de astăzi, 19.12.2023, ora 10:00. În vederea înrolării în aceste noi programe, au fost eliminate toate barierele birocratice si administrative prin excluderea necesității oricăror documente emise de autorități terțe, iar accesarea aplicației este rapidă și facilă, fără a fi nevoie ca antreprenorii să apeleze la servicii de consultanță.  

Avantajul principal al noilor programe constă în posibilitatea accesării unei prime de capital aferentă unui credit de investiții, solicitat la una dintre cele cinci bănci partenere: Alpha Bank, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank și Unicredit Bank, credite care vor fi garantate de către Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) și decontate ulterior de către Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) în procent de 50% din valoarea cheltuielilor echilibile, dar nu mai mult de 500.000 lei.

O altă faclitate a acestor programe o reprezintă flexibilitatea finanțărilor, inclusiv prin posibilitatea ajustării costurilor pe parcursul implementării, prin semnarea unui act adițional atât cu banca cât și cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. 

Lansarea acestor programe, digitalizarea și modernizarea sistemului de finanțare, reprezintă soluții la una dintre cele mai mari provocări ale sectorului IMM din România, și anume garantarea accesului la un tip de finanțare ce devine astfel competitiv pe piața europeană.  

Programul Microindustrializare 2023 are ca obiectiv susținerea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin acordarea de ajutoare de max 500.000 de lei (100.000 EUR) pentru investiții, pe proiect în condițiile legislației aferente programului. Alocația financiară nerambursabilă este de  maximum 50%  din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de  500.000 lei din valoarea unui credit de învestiții contractat la instituția de credit parteneră. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum  250.000 lei.

Bugetul alocat în anul 2023 este de  85.000.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru anul 2023 fiind de 170.

Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii  (IMM) urmărește susținerea firmelor românești eligibile din domeniile construcții, IT, sănătate sau turism, prin acordarea unor finanțări de la stat, de maximum 500.000 lei (100.000 EUR) pe companie, ca primă de capital pentru accesarea unor credite bancare. Alocația financiară nerambursabilă este de maximum  50%  din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de  500.000 lei  din valoarea unui credit de investiții contractat o bancă   parteneră în program. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum  250.000 lei.

Bugetul alocat pentru implementarea măsurii în anul 2023 este de  54.115.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru anul 2023 fiind de 108. 

Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață are ca obiectiv susținerea investițiilor, creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM-urilor care activează în sectorul de comercializare a produselor și serviciilor de piață. Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România pot obține o alocație financiară nerambursabilă de  maximum 50%  din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de  500.000 lei  din valoarea unui credit de învestiții contractat la instituția de credit parteneră. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum  250.000 lei. Programul.are alocat în anul 2023 un buget de  74.500.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru anul 2023 fiind de 149. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel