REUTERS. Franța își va reduce depedența de uraniu rusesc printr-o colaborare cu Uzbekistan

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Centrala nucleară
Centrala nucleară
Președintele Emmanuel Macron a declarat joi că Franța și Uzbekistanul vor dezvolta ceea ce el a descris ca fiind un parteneriat strategic, după ce cele două țări au discutat despre proiecte în domeniul agriculturii și al uraniului.

La fel ca vecinii săi, Uzbekistanul a refuzat să sprijine invazia Rusiei în Ucraina și a promis să respecte sancțiunile occidentale, în ciuda menținerii unor legături strânse cu Moscova, arată Reuters.

"Am convenit cu președintele (Shavkar Mirziyoyev) ... să construim un parteneriat strategic", a declarat Macron în timpul primei vizite a unui lider francez în cea mai populată națiune din Asia Centrală după cea a fostului președinte, Francois Mitterrand.

Președintele francez a lăudat reformele lui Mirziyoyev și a promis investiții mari. "Vă susținem politica și am dori să vă ajutăm să o puneți în aplicare", i-a spus Macron lui Mirziyoyev la o întâlnire la Samarkand.

Biroul lui Mirziyoyev a declarat că liderul uzbec, care din 2017 și-a deschis țara pentru comerțul și investițiile străine, s-a întâlnit cu mai mulți directori francezi care au sosit împreună cu Macron.

Aceștia au discutat despre planurile gigantului francez Lactalis de a construi o fabrică în orașul Namangan, un proiect comun cu Boehringer Ingelheim, și despre o propunere a Semmaris de a construi o rețea de centre logistice agricole în Uzbekistan.

În cadrul unei întâlniri cu președintele companiei nucleare Orano, Claude Imauven, părțile "au sprijinit inițiativele de extindere a cooperării în domeniul explorării și extragerii uraniului", a declarat biroul lui Mirziyoyev.

Uzbekistanul este al cincilea mare producător de uraniu din lume.

Cu o zi mai devreme, directorul de operațiuni al Orano, Nicolas Maes, a avut, de asemenea, întâlniri în Kazahstan, producătorul numărul 1 de uraniu, pentru a discuta despre aprofundarea cooperării.

Ambele țări ar putea ajuta Franța, care se bazează în mare măsură pe energia nucleară, să își reducă dependența de aprovizionarea din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel