Conflictul din Ucraina a determinat clienţii europeni să-şi reducă achiziţiile de energie din Rusia, în timp ce G7 şi blocul comunitar încearcă să impună un plafon de preţ pentru petrolul şi gazele ruseşti.
"O astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la încetarea livrărilor", a spus Alexei Miller pentru postul public de televiziune.
Luna trecută şi preşedintele Vladimir Putin a ameninţat că va opri aprovizionarea cu energie dacă vor fi impuse plafoane de preţ, avertizând Occidentul că îi va "îngheţa coada" la iarnă precum lupului dintr-o faimoasă poveste rusească.
Oprirea livrărilor de energie ale Rusiei, al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, şi simultan cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, ar da peste cap pieţele energetice mondiale, iar economia mondială s-ar confrunta cu preţuri şi mai mari la energie decât cele deja ridicate din prezent.
Șeful Gazprom: O să înghețați de frig la iarnă chiar și cu depozitele pline
"Iarna poate fi relativ caldă, dar dacă o săptămână sau chiar cinci zile va fi anormal de rece, este posibil ca orașe și ținuturi întregi, Doamne ferește, să înghețe", a declarat miercuri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, la Săptămâna Rusă a Energiei de la Moscova.
În zilele de vârf al cererii din această iarnă, Europa ar putea duce la o lipsă de aproximativ 800 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, adică o treime din consumul său total, a spus mai Miller, citând lucrările unor analiști neidentificați.
Rusia a redus livrările către această regiune de luni de zile, ca urmare a deteriorării relațiilor dintre Occident și Kremlin din cauza invaziei din Ucraina. Anterior, Gazprom furniza Europei între 600 de milioane și 1,7 miliarde de metri cubi pe zi în perioada de vârf a cererii de iarnă, a precizat Miller.
Dependența Europei de instalațiile subterane de stocare a gazelor a crescut semnificativ din cauza schimbărilor în importurile sale de combustibil, a spus Miller.
În prezent, depozitele europene de gaze sunt pline în proporție de aproximativ 91%. Cele mai pesimiste estimări arată că în luna martie, în depozite vor mai fi numai 5%, când se încheie de obicei retragerile de gaze, a spus Miller.
Miller a mai declarat că Europa va supraviețui însă lucrurile se vor agrava în iarna dintre 2023 și 2024 dacă nu se va schimba nimic.
Citește și: Putin: Nicio infrastructură energetică nu mai este în siguranță
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că orice infrastructură energetică din lume nu mai este în siguranță după exploziile de la gazoductul Nord Stream.
Atacurile au fost un act de teroare care a creat "cel mai periculos precedent", a declarat miercuri președintele rus la un forum energetic de la Moscova. "Arată că orice obiectiv de importanță critică al infrastructurii de transport, energie sau utilități este amenințat", indiferent unde este situat sau de către cine este gestionat, a spus el.
Putin a dat vina pentru sabotaj pe SUA, Ucraina și Polonia, numindu-le "beneficiare" ale exploziilor care au provocat scurgeri majore de gaze în Marea Baltică. SUA și aliații săi au respins aceste acuzații și sugerează că Rusia ar fi putut fi în spatele exploziilor subacvatice.
Atacurile asupra a două tronsoane din Nord Stream 1 și a unui tronson din Nord Stream 2 de la sfârșitul lunii septembrie au generat îngrijorări cu privire la viitorul aprovizionării cu gaze a Europei. Alte infrastructuri critice din regiune au suferit, de asemenea, daune în ultimele săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...