Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
De fapt, Gazprom este, pur și simplu, alungat
De fapt, Gazprom este, pur și simplu, alungat
După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de nemulțumire”. 

Gazprom se va retrage curând din consorțiul grec Prometheus Gas, al cărui acționar elen Copelouzos, ce deține 50% din capital, va cumpăra cealaltă jumătate aparținând gigantului rus al gazelor naturale, a declarat, pentru AFP, o sursă din cadrul grupului elen.

"Este un divorț din nemulțumire, în principal din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor europene", a precizat un oficial al grupului Copelouzos, cu sediul la Atena, care a solicitat anonimatul. El a subliniat că sfârșitul acestui parteneriat, care datează din 1991, "va fi decis în termen de două săptămâni" și că "actualul contract se va încheia în decembrie 2027, așa cum era prevăzut". Contactat de AFP, Gazprom nu a răspuns încă până la sfârșitul după-amiezii.

Cantitatea de gaz rusesc "a scăzut considerabil față de anul trecut, iar prețul a crescut", a spus oficialul grec. Presa elenă de specialitate a relatat recent despre "divorțul" dintre Gazprom și Prometheus Gas, subliniind că grupul Copelouzos va deveni acum acționarul unic al Prometheus Gas.

Aceasta este "o evoluție așteptată", având în vedere schimbările geopolitice și revizuirea completă a pieței gazelor în Balcani și în Europa, a raportat săptămâna trecută site-ul de știri financiare "mononews". Grupul elen Copelouzos a făcut recent noi investiții într-o centrală electrică și într-o instalație de depozitare și regazeificare a gazelor naturale lichefiate (GNL) în orașul Alexandroupolis din nord-estul Greciei.

În pofida legăturilor sale istorice cu Rusia, Grecia, în calitate de membru al Uniunii Europene, a sprijinit, de la ofensiva din Ucraina, sancțiunile occidentale care au dus la o scădere drastică a livrărilor de gaz rusesc către Europa.

Citește și Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Experții spun că disparitatea dintre datele publice și imaginea economică reală este mai puțin evidentă, ceea ce îi permite să surprindă în continuare tendințe mai ample.

În septembrie, Putin a mustrat public un oficial de top din domeniul energiei pentru că a sugerat că producția de gaze la Gazprom, monopolul de stat al Rusiei, a început să scadă. "Producția Gazprom nu este în scădere. Doar îi speriați pe toți. Crește", i-a spus președintele rus lui Alexander Novak, viceprim-ministru, chiar dacă statisticile Gazprom au arătat o scădere anuală de aproape 15%.

Până la reuniunea cabinetului din ianuarie, Putin a recunoscut că producția de gaze scăzuse într-adevăr cu 12%, o cifră în concordanță cu ceea ce Novak a declarat într-un interviu de la sfârșitul lunii decembrie. Dar, în comentarii separate, cu numai trei zile mai devreme, Novak a avansat o scădere a producției de 18-20% - și nu a dat niciun motiv pentru revizuirea bruscă. ....

Citește și Italia. Percheziţii de amploare la companiile petroliere

Veniturile bugetare ale Rusiei din petrol şi gaze au crescut anul trecut cu 28%, la 2.500 miliarde de ruble (36,71 miliarde de dolari), a anunţat luni vicepremierul Alexander Novak în timpul unei reuniuni guvernamentale transmisă de postul public de televiziune, transmite Reuters.

De asemenea, Novak a declarat că Gazprom a majorat în 2022 livrările de gaze către China prin conducta Puterea Siberiei la 15,5 miliarde metri cubi, iar producţia de petrol a crescut cu 2%, la 535 milioane tone, în timp ce exporturile de petrol au înregistrat un avans de 7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel