Germania caută soluții bugetare, siderurgiștii avertizează Guvernul

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Criza bugetară dă mari dureri de cap coaliției germane
Criza bugetară dă mari dureri de cap coaliției germane
Criza bugetară dă grave bătăi de cap guvernului german, cancelarul Olaf Scholz declarând, în spatele ușilor închise, membrilor partidului său că Executivul ar putea ridica limitele de împrumut, în timp ce companiile siderurgice au avertizat în legătură cu o "mare pierdere de încredere" pe partea de investiţii.

Coaliția tripartită a lui Scholz este zguduită de hotărârea judecătorească de săptămâna trecută, când Curtea Constituțională a șters 60 de miliarde de euro (65 miliarde dolari) din buget și a forțat-o să înghețe majoritatea noilor angajamente de cheltuieli, ceea ce a întârziat negocierile privind bugetul 2024.

Cu efect asupra întregii economii europene

Verdictul Curții a declanșat un val de avertismente potrivit cărora creșterea economiei ar putea încetini anul viitor, institutul economic german IMK prezicând că țara se poate îndrepta spre o recesiune.

Hotărârea Curții Constituționale, care a împiedicat guvernul să procedeze la o realocare a fondurilor neutilizate în timpul pandemiei pentru proiecte ecologice și pentru sprijinirea industriei, a ridicat temeri cu privire la viitoarea competitivitate a companiilor germane și la pierderea de locuri de muncă în străinătate.

"Dacă investițiile și cheltuielile vor scădea în Germania în următorii ani pentru că sunt tot mai puțini bani disponibili, acest lucru va avea în mod inevitabil un impact asupra economiei UE", a comentat pentru Reuters Robert Grundke, șeful biroului OCDE pentru Germania.

Pierdere de încredere 

El a adăugat că incertitudinea afectează deja activitatea de investiții a companiilor și comportamentul consumatorilor. La rândul lui, sectorul siderurgic german a avertizat că decizia instanței a pus sub semnul întrebării peste 40 de miliarde de euro din investiţiile planificate.

"Factorii de decizie politică trebuie să găsească răspunsuri foarte rapid din cauza pierderii mari a încrederii în industrie", a declarat Bernhard Osburg, director al Asociaţiei germane a oţelului şi director general al diviziei siderurgice a Thyssenkrupp, cel mai mare siderurg din ţară.

Sectorul apărării nu își face probleme

În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că fondul special de 100 de miliarde de euro destinat modernizării forțelor armate este în siguranță. Un oficial al unei mari companii din domeniu a declarat că există totuși o lipsă de claritate cu privire la bugetul general al apărării pentru anul viitor, în special în ceea ce privește proiectele pe termen lung care necesită o autorizație de finanțare.

Aproximativ 20 de miliarde de euro din aceste autorizaţii ar putea fi ameninţate, a spus el, deşi sectorul nu se aşteaptă la reduceri având în vedere angajamentul guvernului în favoarea apărării.

"În același timp, monitorizăm îndeaproape posibilele efecte indirecte asupra lanțurilor noastre de aprovizionare, în cazul în care guvernul decide să reducă sprijinul pentru producția de bunuri, cum ar fi oțelul sau semiconductorii, care sunt importante pentru industria de apărare", a spus oficialul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel