După reuniunea de la Bruxelles, ministrul francez Bruno Le Maire, s-a declarat "încrezător" în şansele unui acord politic asupra proiectului, în decembrie. Colegul său german, Olaf Scholz, a apreciat şi el că "se pare că vom avea succes" şi a adăugat că se aşteaptă la susţinere şi din partea unor state din afara zonei euro.
În schimb, ministrul olandez de finanţe, Wopke Hoekstra, s-a întrebat chiar înainte de şedinţă dacă "este în interesul Olandei? În interesul cetăţenilor?" şi a dat şi răspunsul: "Nu sunt convins".
Proiectul franco-german definitivat vinerea trecută urmăreşte reducerea diferenţelor între economiile celor 19 ţări care au adoptat moneda unică şi finanţarea comună a investiţiilor. Potrivit lui Hoekstra, "rămân numeroase întrebări". O sursă europenă citată de AFP susţine că unul dintre miniştrii participanţi a lăsat să se înţeleagă că refuzul Italiei de a-şi modifica proiectul de buget pe anul viitor conform recomandărilor Comisiei Europene complică negocierile. "Cum putem începe ceva nou, dacă o ţară decide să nu se prefacă măcar că respectă regulile existente?", a întrebat ministrul în cadrul discuţiilor, conform sursei confidenţiale a agenţiei.
Preşedintele eurogrupului (structură formată din cei 19 miniştri de finanţe din zona euro), portughezul Mario Centeno, a afirmat că luni s-au înregistrat "progrese satisfăcătoare" şi s-a declarat convins că la reuniunea din decembrie se va putea prezenta "ceva concret". Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat contribuţia care "se reflectă în propuneri deja existente ale Comisiei". Comisarul european pentru economie, Piere Moscovici, a salutat la rândul său "un pas foarte important":
"Acum un an, nu puteam nici măcar să folosim termenii 'buget al zonei euro', iar acum, există o propunere franco-germană operaţională. Este un progres politic major", a spus luni Le Maire, care l-a invitat pe Hoekstra la Paris, săptămâna aceasta, pentru un dialog despre subiectul respectiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
UE cere eliminarea imediată a...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.