Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Sute de mii de cetățeni germani spun că au dificultăți în a-și acoperi cheltuielile obișnuite. Inflația, care a ajuns la 5,3% în decembrie față de luna anterioară, îi afectează cel mai mult pe cei mai săraci, pe cei mai în vârstă și pe femei. Potrivit unui sondaj online realizat în perioada 7-9 ianuarie de institutul YouGov la comanda Postbank, peste 10% dintre respondenți au recunoscut că, în noile condiții, abia reușesc să se descurce de la un salariu la altul. Această cifră crește la 17% în cazul celor cu un venit lunar net mai mic de 2.500 de euro. Inflația, care a depășit maximele ultimilor 30 de ani în Germania, stimulată de explozia prețurilor la energie și la chirii, lovește din plin clasa muncitoare.
Iar asta nu e tot. Pentru că, așa cum a declarat, recent, într-un interviu acordat ziarului WirtschaftsWoche, liderul Partidului Liber-Democrat din Bundestag, Christian Durr, că țara se concruntă cu trei mari crize de durată: una demografică, alta legată de forța de muncă și o a treia a sistemului de pensii.
Rata natalității în Germania se menține la cote scăzute de aproape un deceniu, la 1,54%, ceea ce, potrivit experților în domeniu, este sub nivelul considerat necesar pentru menținerea populației (2,1%).
Rata scăzută a natalității a dus, la rândul său, la o lipsă de persoane apte de muncă, ceea ce are un impact negativ asupra economiei țării. Institutul Economic German estimează că numărul de lucrători va scădea cu peste 300.000 de persoane în 2022. În 2029, va exista un deficit de peste 650.000 de persoane cu vârste de muncă, iar până în 2030, deficitul pe acest palier va ajunge la aproximativ cinci milioane de lucrători.
Citește și Scandal uriaș în Germania. Escrocherie cu energie electrică și gaze naturale
Pentru a rezolva aceste probleme, guvernul german intenționează să atragă, anual, 400.000 de lucrători calificați din străinătate în fiecare an. Potrivit lui Durr, lipsa forței de muncă poate fi rezolvată doar printr-o politică de migrație.
Scăderea forței de muncă are, de asemenea, un impact negativ asupra sistemului public de pensii din Germania. La urma urmei, numărul și speranța de viață a pensionarilor este în creștere, în timp ce numărul persoanelor în vârstă de muncă care alimentează fondurile de pensii este în scădere.
Pentru a atrage pe lucrători, Democrații Liberi, împreună cu Olaf Scholz de la Partidul Social Democrat și cu ecologiștii, au propus măsuri suplimentare. Aceștia au convenit să introducă un sistem de puncte pentru specialiștii din afara UE și să crească salariul minim la 12 euro pe oră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...