Germania: Preţul motorinei a atins un nivel record
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Germania: Preţul motorinei a atins un nivel record
Germania: Preţul motorinei a atins un nivel record
Preţul unui litru de motorină la pompă a atins un nivel record în Germania, pe fondul creşterii cotaţiilor petrolului ca urmare a relansării cererii mondiale, a anunţat luni asociaţia automobiliştilor ADAC, transmite AFP.

Duminică, un litru de motorină costa, în medie, 1,555 euro, adică cu un eurocent peste precedentul record stabilit în data de 26 august 2012, în timp ce preţul mediu al benzinei fără plumb a ajuns la 1,667 euro pentru un litru, apropiindu-se, de asemenea, de maximul istoric de 1,709 euro pe litru, atins la data de 13 septembrie 2012.

În Franţa, preţul carburanţilor a atins în luna octombrie un nivel fără precedent în ultimii 10 ani şi chiar un nou maxim istoric pentru motorină.

Motivul, relansarea economică după pandemia de Covid-19, care a dus la creşterea explozivă a preţurilor, în special la energie, şi a cotaţiilor la petrol.

Barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI), standardul în SUA, a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în timp ce ţiţeiul Brent, care în luna aprilie a anului trecut a coborât sub pragul de 20 de dolari, a urcat până la 85 de dolari per baril, un nivel fără precedent după 2018.

În cazul motorinei, preţul este influenţat şi de cererea de combustibil pentru încălzire, care la începutul sezonului rece este una ridicată. La aceasta se adaugă, în cazul Germaniei, şi o taxă pe emisiile de CO2, care înseamnă un supliment de 6 până la 8 eurocenţi pentru un litru de motorină la pompă, a precizat postul public de televiziune ZDF.

Presiunile venite din partea preţurilor la energie contribuie în mare parte la creşterea inflaţiei în Germania, care în luna septembrie a urcat la 4,1%, cel mai ridicat nivel înregistrat de prima economie europeană după 1993.

Creşterea preţurilor la pompă a declanşat, de asemenea, o dezbatere politică în Germania, în contextul în care taxele reprezintă o mare parte din preţul final al combustibililor. În cazul motorinei, aproximativ 25 de eurocenţi merg la TVA, 47 de eurocenţi pe taxa pe uleiuri minerale şi 7 eurocenţi reprezintă preţul pentru CO2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel