Glifosat: Comisia Europeană autorizează erbicidul pentru încă zece ani

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Livadă
Livadă
După eșecul din luna octombrie, țările membre ale Uniunii Europene au fost nevoite să ia o decizie în privința autorizării acestui erbicid foarte controversat. În absența unui acord, Bruxelles-ul a tranșat problema. 

Comisia Europeană a luat hotărârea. După ce nu au căzut de acord în octombrie, cele douăzeci și șapte de state membre UE nu reușiseră nici joi dimineață să ajungă la un numitor comun referitor la propunerea Comisiei Europene de reînnoire a autorizației pe zece ani pentru glifosat.

Pentru ca procedura să se deruleze conform normelor, era nevoie de aprobarea unei majorități de cel puțin 15 dintre cele 27 de țări membri, reprezentând cel puțin 65% din populația europeană.

În lipsa majorității necesare, Comisia Europeană a luat a adoptat, totuși, reautorizarea glifosatului pentru zece ani. Pentru a se pronunța, s-a bazat pe concluziile unui raport al unui organism de reglementare european, Efsa, și al Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA), care consideră că nivelul de risc nu justifică interzicerea substanței, explică organismul într-un comunicat de presă.

Condiții

În septembrie, Comisia s-a declarat în favoarea reînnoirii autorizației de glifosat pentru o perioadă de zece ani, sub rezerva unor noi condiții și restricții: 

- numai fermierii profesioniștii au voie să-l folosească,

- statele membre UE (care eliberează licențe de autorizare pentru produsele de protecție a plantelor) trebuie să asigure co-formulanți, adică produse care sunt amestecate cu glifosat în rețetă,

- statele membre trebuie, de asemenea, să se asigure că atenuează efectele asupra biodiversității (de exemplu, nu se va pulveriza la mai puțin de 10 m de marginea unui câmp)

În ciuda acestor condiții, multe țări europene s-au abținut la primul vot din octombrie, considerând „insuficientă” propunerea Comisiei Europene. Guvernul francez a propus autorizarea folosirii glifosatului doar în cazurile „pentru care există alternative non-chimice care pot fi implementate fără dezavantaje economice sau practice majore”.

Prin urmare, glifosatul va fi reautorizat în domeniile europene până la 15 decembrie 2033, dar această decizie poate fi reevaluată oricând în cazul unor noi expertize științifice concludente.

În același timp, chiar dacă substanța este aprobată la nivelul UE, fiecare stat are dreptul de a impune restricții în conformitate cu speficitatea locului și cu potențialele efecte asupra mediului înconjurător. Totul în cadrul criteriilor fixate de Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

pixel