Greva foamei împotriva Pactului Verde. Fermierii polonezi se luptă cu politica de mediu a UE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Cinci agricultori polonezi au intrat luni în greva foamei din cauza reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene care, potrivit acestora, îi duc la faliment.

În ultimele luni, fermierii din Polonia și din alte părți ale Uniunii Europene au protestat împotriva importurilor de alimente ieftine din Ucraina și a restricțiilor impuse de Green Deal-ul UE (Pactul Verde European) pentru combaterea schimbărilor climatice.

Un grup de până la 14 fermieri a ocupat joi parlamentul polonez, iar luni, cei cinci persoane care au rămas acolo au declarat că nu vor mânca până când nu vor obține o întâlnire cu premierul Donald Tusk, relatează Reuters.

"Facem grevă, mai presus de toate, împotriva politicilor Uniunii Europene... și astăzi începem greva foamei", a declarat fermierul Jaroslaw Zareba, în vârstă de 37 de ani.

Fermierii au obținut deja concesii din partea UE cu privire la Green Deal și din partea guvernului polonez, care a declarat că va plăti subvenții în valoare de 2,1 miliarde de zloți (529 de milioane de dolari) pentru a-i compensa pentru prețurile scăzute la cereale, dar mulți spun că nu este suficient.

"Green Deal (...) afectează foarte, foarte mult agricultura noastră", a declarat Zareba. "Există o mulțime de reglementări care afectează ... profitabilitatea noastră și prețul produselor noastre".

Ministrul adjunct al agriculturii din Polonia, Michal Kolodziejczak, a declarat că protestatarii din parlament nu reprezintă majoritatea fermierilor, despre care a spus că au încetat să mai protesteze datorită măsurilor implementate pentru a-i ajuta.

"Nu recomand ca premierul să se întâlnească cu acești protestatari, este vorba mai mult despre tupeu politic și nu despre reprezentarea fermierilor", a declarat el la postul public de radio Polskie Radio 24.

Luna trecută, fermierii au decis să deblocheze punctele de trecere de la frontiera cu Ucraina, ridicând o blocadă care a durat luni de zile, a deteriorat relațiile bilaterale și a afectat comerțul ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel