Sindicaliştii din Educaţie au transmis, duminică, că greva în şcoli va continua şi luni. După negocierile purtate la Guvern, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a anunțat că mâine va fi grevă în școli.
"Mâine este grevă în toate şcolile (...). Școala nu e magazin. Nu poți pune lacăt. În mod logic, lecțiile care nu au fost predate trebuie recuperate", a precizat liderul FSLI, Simion Hăncescu, adresându-se presei.
Liderii sindicatelor din Educație au fost duminică dimineața la consultări cu premierul Nicolae Ciucă. Ei nu au declarat că resping noua ofertă formulată de Executiv, dar vor, înainte de a da un răspuns final, că vor să vadă totul publicat în Monitorul Oficial.
"Concluzia e una foarte clară. Colegii vor să vadă proiectul actului normativ. Ne vom pronunța mâine, la ora 10. (...) Până atunci greva continuă", spune președintele FSE, Marius Nistor.
Premierul Nicolae Ciucă a avut programate, duminică, de la ora 09:00, consultări cu reprezentanții sindicatelor din Educație, după ce sâmbătă Executivul a transmis o nouă ofertă sindicatelor.
”Am convocat această şedinţă de guvern pentru a continua măsurile prin care guvernul s-a angajat să rezolve problemele din sistemul de educaţie. La ora 9:00 am avut o nouă întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie. A fost o şedinţă cu echipe lărgite din partea fiecărui sindicat şi am considerat că este absolut corect şi transparent ca dialogul să poată să fie adus la cunoştinţa tuturor dascălilor pe măsurile agreate împreună cu reprezentanţii sindicatelor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă înaintea ședinței de Guvern.
În felul acesta, a continuat el, ”la nivelul coaliţiei, pentru că la această întâlnire am participat împreună cu dl preşedinte al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, cu ministrul educaţiei, dna Deca, cu ministrul muncii, dl Budăi, cu secretarul general al guvernului, dl Neacşu, şi am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toţi, pentru că ne dorim, şi am afirmat de fiecare dată, să încheiem acest conflict de muncă, pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate faţă de sistemul de educaţie, faţă de copii, faţă de părinţi şi în felul acesta, pornind de la faptul că sumele pe care le-am asumat în ordonanţa de urgenţă pe care am adoptat-o, astfel încât să putem să încheiem acest conflict, în cea pe care o vom pune în transparenţă astăzi, împreună cu sindicatele, am agreat creşterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât şi personal didactic auxiliar să crească la nivelul de 25%.
De asemenea, am agreat ca, începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% din vechea ordonanţă de urgenţă va creşte la 50%, începând cu 01/01/2024 şi, desigur, vom acorda acele sume de formare profesională de 1.500 lei în luna octombrie şi 1.500 lei pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 500 lei pentru personalul nedidactic. Subliniez încă o dată caracterul de responsabilitate a tuturor demersurilor pe care le-am făcut în această perioadă, responsabilitate atât faţă de tot ceea ce înseamnă societatea românească şi în mod deosebit faţă de sistemul de educaţie. Totodată, am dorit să înţelegem cu toţii că este vorba de seriozitate şi de angajament şi nu am dorit să venim cu măsuri populiste care să ducă la dereglarea sistemului. Sunt măsuri care sunt realizabile şi am am convingerea că aşa cum au decurs discuţiile din această dimineaţă, am înţeles cu toţii că nu există alt parcurs decât acesta şi în tot ceea ce am realizat până acum, am dat dovadă că ceea ce am promis, am făcut şi sunt convins că astfel, toţi dascălii din sistemul de educaţie vor avea încredere că ne ţinem promisiunile, aşa cum am demonstrat şi până acum”, a spus șeful Executivului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...